Pence jde proti Trumpovi. Před stranickými primárkami v Georgii podpořil guvernéra Kempa

Pence je ve sporu s Trumpem kvůli primárkám v Georgii (zdroj: ČT24)

Někdejší viceprezident USA Mike Pence se odvrací od svého bývalého šéfa Donalda Trumpa. V předvečer úterních stranických primárek ve státě Georgia podpořil znovuzvolení guvernéra Briana Kempa. Toho spolu s některými dalšími úředníky chce Trump odstavit v odvetě za to, že nepodpořili jeho vyvrácené tvrzení o zmanipulovaných prezidentských volbách. Pencovo vystoupení může být přípravou na jeho vlastní prezidentskou kandidaturu za republikány v roce 2024.

Vzdor proti bývalému prezidentovi Donaldu Trumpovi demonstroval Pence ve veřejném vystoupení v Georgii. „Jsem křesťan, konzervativec. V tomto pořadí. Jsem tady, abych podpořil Briana Kempa. Jsem tady, protože Brian Kemp je jednoznačně jedním z nejúspěšnějších republikánských guvernérů v Americe,“ uvedl. 

Jméno bývalého šéfa Bílého domu sice v projevu nepadlo, podpora pro guvernéra, který usiluje o znovuzvolení, je však vnímána jako frontální útok na Donalda Trumpa. „Můžu upřímně říct, že jsem byl pro Briana Kempa, ještě než to bylo v kurzu,“ uvedl Pence. 

Sám Trump ve stejných volbách podporuje Kempova konkurenta, bývalého republikánského senátora Davida Purduea. „Brian Kemp je přeběhlík, je to zbabělec, je to úplná a totální katastrofa,“ uvedl bývalý prezident USA. 

Kemp má šanci

Brian Kemp ale příliš Trumpovu kritiku nechápe, na jeho hru očividně přistoupit nehodlá. „Nikdy jsem o něm (Trumpovi) neřekl nic špatného a nemám to ani v plánu. Nejsem na něj naštvaný, myslím si, že naštvaný je on na mě. A to je něco, co nemohu ovlivnit,“ uvedl. 

Ve stranických primárkách si Kemp věří, a průzkumy to potvrzují. Jeho hlavním cílem je obstát v klání o pozici v čele státu, a to v souboji se Stacey Abramsovou. Sebevědomá demokratka na rozdíl od něj nemá ve vlastní straně žádnou konkurenci. Tu republikánskou v aktuálních volbách rozdmýchává právě Trump. Právě v Georgii v roce 2020 těsně prohrál s Joem Bidenem, jenže tamní republikáni se proti zpochybňování výsledků sčítání postavili.

„Dokud budu státním sekretářem, Georgia bude vzorem v oblasti bezpečnosti voleb a nezpochybnitelnosti hlasování,“ řekl už dříve státní sekretář Georgie odpovědný za průběh voleb Brad Raffensperger. Také on ale musí nyní svou pozici obhájit ve vnitrostranickém klání. Trump má na jeho místo svého vlastního favorita, kongresmana Jodyho Hiceyho.

„Jody kandiduje proti jednomu z nejhorších státních sekretářů v Americe Bradu Raffenspergerovi, který se mi snaží vzdorovat, protože bojuji za integritu voleb,“ uvedl Trump.

Pence se nyní pokouší zvrátit Trumpovo úsilí o co největší kontrolu nad celou Republikánskou stranou. Někdejší viceprezident sice svou kandidaturu na úřad prezidenta Spojených států za republikány neoznámil, a zatím to neudělal ani Trump, ale spekulace o jejich případném souboji aktuální vývoj posiluje.