Sněmovna reprezentantů USA podpořila návrh ústavní žaloby na Trumpa kvůli násilnostem v Kapitolu

Události: Sněmovna jedná o obžalobě Trumpa (zdroj: ČT24)

Sněmovna reprezentantů USA podle očekávání podpořila návrh ústavní žaloby, která obviňuje současnou hlavu státu Donalda Trumpa z podněcování ke vzpouře. Hlasovalo pro něj 232 demokratů i deset členů Trumpovy Republikánské strany. Současný šéf Bílého domu čelí obvinění v souvislosti s událostmi z minulé středy, kdy dav jeho příznivců zaútočil na budovu Kongresu.

Ústavní žalobu svým podpisem ve středu večer místního času formálně stvrdila předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. „Sněmovna dnes prokázala, že nikdo nestojí nad zákonem, ani prezident Spojených států ne,“ řekla Pelosiová před tím, než žalobu podepsala. Dodala, že Trump je „jasnou a trvající hrozbou“ pro Spojené státy.

Trumpův viceprezident Mike Pence v dopise šéfce Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové oznámil, že odmítá uplatnit 25. dodatek ústavy a prohlásit prezidenta za neschopného výkonu funkce. Tento postoj se všeobecně očekával, proto ve středu dopoledne místního času demokraté přešli k prosazování ústavní žaloby, kterou také podpořili.

Pence v dopise uvedl, že mechanismus 25. dodatku by neměl být používán „jako prostředek k potrestání nebo uzurpaci“, ale vyhrazen pro případy zdravotní nebo duševní nezpůsobilosti. „Nevěřím, že takový postup je v nejlepším zájmu našeho národa nebo v souladu s naší ústavou,“ napsal Pence.

Viceprezident vyzval Kongres, aby se spíše než na vzájemné spory soustředil na hladké předání moci. Pelosiová již dříve prohlásila, že pokud Pence odmítne použít 25. dodatek ústavy, Sněmovna reprezentantů přejde k prosazování ústavní žaloby za „podněcování ke vzpouře“ v souvislosti s nepokoji v sídle Kongresu z minulého týdne. 

V úterý pozdě večer místního času většina členů sněmovny souhlasila s výzvou pro viceprezidenta Pence, aby použil 25. dodatek ústavy. Výzva nemá žádnou právní závaznost a někteří demokraté proto prohlásili, že toto hlasování bylo „naprostou ztrátou času“.

Republikáni označují ústavní žalobu za uspěchanou chybu

Americká Sněmovna reprezentantů začala návrh ústavní žaloby projednávat ve středu kolem 15 hodin středoevropského času. K obvinění z „podněcování ke vzpouře“ se pak přiklonilo i několik republikánských kongresmanů.

Lídr sněmovních republikánů Kevin McCarthy uvedl, že Trump nese zodpovědnost za nedávný „útok na Kongres“, bezprostřední vznesení ústavní žaloby ale označil za chybu. 

Na rozdíl od prvního Trumpova impeachmentu z konce roku 2019 se ale tentokrát ke snaze vznést ústavní žalobu připojují i někteří republikánští členové demokraty ovládané sněmovny. Na obžalování prezidenta stačila prostá většina. „Zeď republikánské podpory, která umožnila Trumpovi proplout zdánlivě nekonečnou sérií krizí, začíná s náhlou silou praskat,“ napsala agentura AP.

Nejméně pět republikánských členů Sněmovny reprezentantů před hlasováním oznámilo, že budou hlasovat pro vznesení nové ústavní žaloby. Kongresman Adam Kinzinger v rozhovoru na televizi CBS řekl, že očekává i hlasy dalších stranických kolegů pro impeachment. „Tohle je jeden z těch momentů, který přesahuje politiku,“ uvedl.

Řada dalších republikánů je názoru, že nový proces s prezidentem jen dál prohloubí polarizaci americké společnosti a přinese nové „trauma“. Zástupkyně Jižní Karolíny Nancy Maceová zase uvedla, že za „útok na Kapitol“ přičítá odpovědnost prezidentovi, jeho očekávanou obžalobu ale označila za uspěchanou.

Demokraté by mohli zkusit zablokovat další Trumpovu kandidaturu

List The New York Times v úterý napsal, že lídr republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell je potěšen snahami demokratů o impeachment prezidenta. To podle deníku naznačuje odklon části republikánů od Trumpa. McConnell je přesvědčen, že snahy o impeachment usnadní vyloučení prezidenta z Republikánské strany, dodal list The New York Times.

Demokraté by také mohli využít situace, aby prosadili hlasování o zablokování možnosti kandidatury Trumpa v budoucích prezidentských volbách. K tomu by stačila prostá většina, právní experti se však neshodují v tom, zda je předtím nutné prezidenta odvolat dvoutřetinovou většinou, napsala agentura Reuters. Trump již dříve uvedl, že plánuje ucházet se v roce 2024 o úřad znovu.

Minulou středu Trumpovi příznivci vnikli do budovy Kapitolu, ve které členové Sněmovny reprezentantů a Senátu potvrzovali výsledky listopadových prezidentských voleb. Končící šéf Bílého domu tvrdí, že volby byly zfalšované, a na mítincích i na sociálních sítích své voliče k nepokojům burcoval. V důsledku chaosu při vpádu výtržníků do Kongresu zemřelo pět lidí.

Demokraty ovládaná sněmovna proti Trumpovi vznesla ústavní žalobu už v prosinci 2019. Tehdy prezident čelil obvinění ze zneužití funkce a maření spravedlnosti v souvislosti se snahou přimět ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k politicky výhodnému kroku pro Trumpa. Senát, který tehdy ovládali republikáni, prezidenta obvinění zprostil.