Peking spustil pandemii dezinformací. Propagandu obrátil do světa

Události: Pandemie dezinformací (zdroj: ČT24)

Koronavirus sužuje planetu už přes rok. Ve světě usmrtil 2,4 milionu lidí a způsobil největší ekonomický propad od velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století. Pandemii nemoci covid-19 doprovází celosvětově také pandemie dezinformační. Podle vyšetřovatelů na tom nesou podíl Čína, Rusko, Írán a Spojené státy.

Přesné počátky pandemie Světová zdravotnická organizace (WHO) nadále vyšetřuje. Do Wu-chanu, kde experti WHO strávili téměř měsíc, se organizace chce ještě vrátit. „Podařilo se nám prokázat jasné známky většího rozšíření viru v prosinci 2019, než se původně myslelo,“ okomentoval zjištění šéf mise WHO Peter Ben Embarek.

Ve vzorcích z prosince 2019 našel jeho tým nejméně třináct mutací, nový koronavirus se ale ve Wu-chanu nezachycen šířil už dříve. Stejně důležitá jako pátrání po počátku je digitální analýza dezinformací. Nepravdivé informace zvládání pandemie ve světě ztížily.

Forenzní tým agentury AP a Atlantické rady zjistil, že Čína kvůli covidu nově obrátila propagandu od domácího publika do světa. Analytici zmapovali desítky účtů na Twitteru a Facebooku založených čínskými diplomaty. Tyto sociální sítě jsou v Číně zakázané. „Západ mohl poprvé pozorovat, jak se Čína chopila dosud spíš ruské taktiky ‚hoď blátem a uvidíš, co ulpí',“ konstatuje specialistka na Asii z German Marshall Fund Mareike Ohlbergová.

Fámy o umělém původu viru

Peking reagoval na rétoriku někdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa, který o covidu soustavně hovořil jako o čínském viru. Například v prosinci minulého roku prohlásil: „Když ten čínský virus napadl naše břehy, slíbil jsem, že vyvineme vakcínu v rekordním čase.“

Čína Američany nařkla z toho, že koronavirus vyvinuli sami ve vojenské laboratoři v Marylandu a do Wu-chanu ho zavlekli. Intenzivně tuto verzi šířil mluvčí tamního ministerstva zahraničí Čao Li-ťien.

„Tyto tweety dál rozesílaly desetitisíce účtů po celém světě v desítkách jazyků. Dohromady zasáhly desítky milionů sledujících,“ popisuje rozměry operace analytička Associated Press Erika Kinetzová. Podle vyšetřovatelů se do šíření dezinformací zapojily také Írán a Rusko. Škody už nelze odčinit. „Do března (2020) si v řadě zemí světa každý třetí nebo čtvrtý člověk myslel, že covid je uměle vyrobený,“ doplňuje Kinetzová.

Většina vědců se přitom shoduje, že koronavirus umělý není. V celosvětovém boji proti covidu označují za klíč očkování. Ještě v lednu přibývalo sto tisíc mrtvých za šest dní, v únoru posledních sto tisíc obětí statistici registrovali během deseti dní. Zdá se, že v globálním měřítku pandemie mírně zpomaluje.