Strach z pandemie je ideální podhoubí pro dezinformace, čte je až 30 procent Čechů, říká odborník

Vrabel: Pandemie je ideální podhoubí pro dezinformace (zdroj: ČT24)

Pandemie je podle datového analytika a odborníka na dezinformace Františka Vrabela ideální doba pro dezinformátory. Falešné zprávy se prý nejlépe šíří s emocionálním nábojem, dobře tak funguje strach, který vir ve společnosti vyvolává. Pravidelně se dezinformace dostávají až k 30 procentům Čechů.

Ve veřejném prostoru podle Vrabela existují v současnosti tři základní typy dezinformací. První z nich úplně popírá existenci viru a nemoci nebo alespoň tvrdí, že jsou smyšlené informace o úmrtích.

Druhým typem jsou konspirační teorie, podle kterých je vir například biologickou zbraní vyvinutou některou ze světových mocností – ať už Spojenými státy, nebo Čínou. Tyto falešné zprávy ale například mluví i o zavádění čipů v průběhu testování na nemoc nebo o tom, že nemoc ve skutečnosti způsobují vysílače 5G sítě.


Třetí typ se soustředí především na kritiku vládních opatření a zpochybňuje oficiální údaje o nakažených a mrtvých. V současnosti ale tyto dezinformace míří hlavně na vakcínu a snaží se lidi od očkování odradit.

Dezinformátoři glorifikují Rusko a píší proti Evropské unii

Podle Vrabela weby s falešnými zprávami dlouhodobě píší ve prospěch Ruska a jsou velmi protievropské, což platí i pro dezinformace související se současnou pandemií. Články tak například kritizují vakcínu západních farmaceutických firem, zároveň ale glorifikují vakcínu Ruskou.

Dlouhodobě se prý dezinformátoři snaží vytvářet chaos ve společnosti a rozšiřovat trhliny v ní. Cílem dezinformací je tak hlavně oslabit demokracii v Česku a podkopat důvěru v demokratické instituce, říká Vrabel.

Zároveň ale říká, že přímé napojení na Rusko existuje pouze v případě jednoho z webů. Zbytek jsou pak podle datového analytika lidé, kteří jsou ruským dezinformačním narativem ovlivněni nebo kterým jde pouze o zisk.

„Drtivá většina z těchto projektů jsou lidé, kteří jsou z mého pohledu pomatení, mají v hlavě ten dezinformační virus a dělají špinavou práci ve prospěch Ruska nebo Číny. Jenom malá menšina z nich jsou bezskrupulózní podnikatelé, kteří na tom chtějí vydělat,“ dodává.