Pákistánský expremiér Chán, který se snaží o návrat k moci, čelí obvinění z terorismu

Horizont ČT24: Chán čelí obvinění z terorismu (zdroj: ČT24)

Pákistánská policie na základě protiteroristického zákona obvinila sesazeného premiéra Imrana Chána, který organizuje po celé zemi masové demonstrace s cílem vrátit se k moci. Jeho příznivci prohlašují, že politikovo zadržení nedopustí a hrozí státním převratem. V jaderné velmoci opět roste politické napětí a v zahraničí obavy z dalšího vývoje.

Obvinění z terorismu souvisí s projevem, který Chán pronesl v sobotu v Islámábádu. Vyhrožoval v něm policistům a soudkyni za podle něj neoprávněné zatčení svého blízkého spolupracovníka Šahbáze Gilla. Tvrdil také, že muž byl po zatčení mučen.

„Policejní prezidente v Islámábádu a jeho zástupce, neušetříme vás. Zažalujeme vás. Soudkyně Zebo, i ty se připrav, proti tobě také zakročíme,“ prohlásil na mítinku Chán.

Plamennými řečmi na shromážděních si Chán získává přízeň milionů voličů, podle úřadů ale vybízí k násilí. Zakázaly proto živé přenosy z jeho mítinků.

AP uvedla, že Chán je pravděpodobně stále na svobodě. Jeho politická strana zveřejnila na internetu videa, na nichž jsou vidět stoupenci politika rozmístění kolem jeho domova, aby mohli případně zabránit policejní akci. Podle AP by expremiér mohl čelit několikaletému trestu vězení.

Chán byl premiérem od roku 2018

Bývalý hvězdný hráč kriketu a kapitán pákistánského národního týmu vstoupil do politiky v roce 1996, kdy založil Hnutí za spravedlnost. O více než dvě dekády později zabodoval se svým protikorupčním programem a v roce 2018 se stal premiérem.

I přes úspěchy v krocení státního dluhu nebo výběru daní ekonomika země za jeho vlády stagnovala. Rostla naopak inflace a s ní také nespokojenost obyvatel, tradičně vlivná armáda zase kritizovala posilování vztahů s Ruskem. Podle odpůrců Chán také potlačoval svobodu slova nebo démonizoval politické oponenty a kontroverzi vyvolala i jeho gratulace Talibanu k opětovnému ovládnutí sousedního Afghánistánu.

„Pan Chán vidí politickou budoucnost v autoritářském nedemokratickém Pákistánu. Zaujímá extremistické pozice a vybičovává proti-americké vášně,“ tvrdí současný pákistánský ministr zahraničí Bilavál Bhutto Zardárí, jehož Pákistánská lidová strana (PPP) tvoří nyní vládní koalici s Pákistánskou muslimskou ligou (PML-N) premiéra Šabháze Šarífa.

Chánova hvězda opět stoupá

Chán letos v dubnu jako první premiér v historii země odešel z funkce poté, co mu poslanci vyslovili nedůvěru. Ztráta moci se tehdy neobešla bez násilností v ulicích.

Chán od prohraného hlasování parlamentu o důvěře vládě pořádá po celé zemi demonstrace, kterých se účastní tisíce lidí, a v červenci jeho hnutí drtivě porazilo vládní stranu v regionálních volbách v provincii Paňdžáb. S rostoucími preferencemi se také množí Chánovy výzvy k předčasným volbám.