Pákistánský parlament odvolal premiéra Imrana Chána. Opozice ho viní z represí

Pákistánský parlament v sobotu vyslovil nedůvěru premiérovi Imranu Chánovi, který tak v úřadu končí. Podle agentury Reuters by poslanci měli následně vybrat nového předsedu vlády. Stát by se jím mohl lídr opozice Šahbáz Šaríf. Chán před hlasováním vyzval své příznivce, aby vyšli do ulic, informuje televize Al-Džazíra.

Chán minulý víkend rozpustil parlament a vyhlásil předčasné volby, aby zabránil snahám opozice o své sesazení. Nejvyšší soud ale v týdnu rozhodl, že rozpuštění parlamentu bylo protiústavní, a zákonodárnému sboru nařídil obnovit činnost.

Devětašedesátiletý Chán odmítá, že by jednal v rozporu s ústavou. Tvrdí, že se ho opozice snažila svrhnout v rámci spiknutí, které zorganizovaly Spojené státy. Washington podobná obvinění popírá. Bývalý hvězdný hráč kriketu se po nástupu do úřadu v srpnu 2018 začal sbližovat s Čínou a Ruskem.

Pro vyslovení nedůvěry hlasovalo 174 ze 342 členů parlamentu. Podle televize Al-Džazíra je to poprvé v historii země, kdy byl premiér odvolán vyslovením nedůvěry.

Opozice dříve uvedla, že by s předčasnými volbami souhlasila, pokud by poslanci přijali zákony zajišťující jejich svobodný průběh. Opozice viní Chána a jeho Hnutí za spravedlnost také z represí vůči jeho kritikům.