Hrál kriket a dnes je premiérem. Imran Chán slíbil nový Pákistán

Horizont ČT24: Nový pákistánský premiér složil přísahu (zdroj: ČT24)

Z pozice mezinárodně proslulé hvězdy kriketu se dostal do čela jaderné země. Pákistán, třetí nejlidnatější muslimská země na světě, má od soboty nového předsedu vlády Imrana Chána. Pětašedesátiletý politik, vůdce Hnutí za spravedlnost, o nejvyšší post ve své vlasti usiloval od devadesátých let.

Přes dvě desítky let se snažil dosáhnout premiérského křesla. Slib „nového Pákistánu“ zbaveného korupce Imrana Chána na vysněnou metu vynesl až nyní. Odmítá, že mu ve volbách pomohla pákistánská armáda a tajné služby.

Imran Chán zvítězil se svou stranou Hnutí za spravedlnost (PTI) v parlamentních volbách 25. července. PTI v nich získala v konečném součtu 158 křesel, k získání absolutní většiny v parlamentu straně chybělo 14 křesel.

Pákistánské Národní shromáždění má 342 členů, z toho 272 je volených. Dalších 70 křesel, z nichž 60 je určeno pro ženy a deset pro příslušníky menšin, se rozděluje poměrně podle získaných procent hlasů jednotlivých stran.

Už před volbami mnozí poukazovali na to, že ve prospěch Chána a jeho PTI tahá v pozadí za nitky mocná armáda, která zemi přímo či nepřímo vedla po většinu sedmi desetiletí její existence. Dosavadní vládní strana Pákistánská muslimská liga (PML-N), která skončila se ziskem 82 mandátů na druhém místě, volební výsledky odmítla uznat s tím, že hlasování bylo zmanipulované.

Výhrady k volbám měla i třetí strana v pořadí – Pákistánská lidová strana (PPP), která získala 53 křesel a kterou vede syn zavražděné pákistánské expremiérky Bénazír Bhuttové. Pozorovatelé Evropské unie uvedli, že volby rozhodně neprobíhaly v duchu férového zápasu.

Pákistáncům slibuje velké změny

Chán v povolebním projevu odvysílaném živě místní televizí slíbil „nový“ Pákistán. „Díky bohu, vyhráli jsme a byli jsme úspěšní,“ řekl Chán a dodal, že bude usilovat o „vzájemně výhodné“ vztahy se Spojenými státy, mír v Afghánistánu a o rozhovory s Indií o otázce sporného Kašmíru.

„Když my budeme šetřit peníze, bude vaší povinností platit daně. Uvažujte o tom jako o džihádu: platíte daně pro čest své země,“ prohlásil Chán. Slovo džihád nevybral náhodně, Chán byl zvolen i hlasy krajně nacionalistických muslimů.

Kariéra rotovaného míčku: z Oxfordu přes kriket do vedení země

Chán je z privilegované paštúnské rodiny. S titulem z Oxfordu, s dvacetiletou kariérou vrcholového hráče kriketu a charismatického playboye. Závěr na kriketové scéně korunoval v roce 1992 dodnes jediným titulem mistrů světa v kriketu pro Pákistán. A svým prvním (a nejdelším) sňatkem ze tří, a to s dcerou jednoho z nejbohatších Britů, s vysokými konexemi.

Po návratu domů se s aurou megahvězdy vrhl na charitu a politiku. V roce 1996 založil centristickou stranu Hnutí za spravedlnost (PTI), která sdružuje představitele středních vrstev společnosti bez vztahu k tradičním politickým stranám.

Dlouho byl ale na okraji. Až po šesti letech se stal poslancem bez vlivu, další volby bojkotoval. Agitoval napříč zemí. Na neklidném kmenovém severozápadě sliby vylepšil o nacionalismus.

Tři měsíce s podporou kleriků blokoval zásobovací trasy amerických vojáků do Afghánistánu, aby dosáhl zastavení útoků z dronů na pákistánské cíle podezřelé z terorismu.

Zlom přišel před pěti lety, v roce 2013 jeho strana vyšla z voleb jako třetí nejsilnější. Ostře tepal zkorumpované dynastie, které se o moc střídaly s armádou.

Popularitu mu získal slib očistit Pákistán

Podle týdeníku The Economist mu mezi mladými a ve střední vrstvě zajistil popularitu slib očistit Pákistán od korupce. V předvolební kampani sliboval svržení elity, která brání rozvoji chudého Pákistánu, kde se negramotnost pohybuje kolem 40 procent.

Bývalého premiéra Naváze Šarífa označil za „zločince, který si nezaslouží žádnou podporu“. Odchod Šarífa požadoval Chán již v minulosti kvůli tomu, že tehdejší premiér nenechal vyšetřit obvinění z podvodů při volbách v roce 2013.

Pomohla mu aféra Panama papers, která ukázala, že děti tehdejšího premiéra Šarífa si „spořily“ na tajných offshorových kontech. Šaríf je ve vězení a Chán po letošních volbách premiérem.

Čeho dosáhne, je nejasné. Postoje měnil. Mluví jako liberál, ale současně se opírá o islámské hodnoty. Letos se oženil potřetí – s duchovní poradkyní, jejíž tvář spatřil až po svatbě. Kritizuje násilí Talibanu, ale vloni podpořil třemi miliony dolarů talibanskou školu.