Pákistán: vítězem voleb je oficiálně Chán. Bývalý hráč kriketu chce lepší vztahy s USA a mír v Afghánistánu

Vůdce pákistánské strany Hnutí za spravedlnost (PTI) Imran Chán vyhrál středeční parlamentní volby. Oznámila to volební komise. K sestavení vlády ale bude muset hledat koaličního partnera. Chán v projevu po volbách prohlásil, že bude usilovat o „vzájemně výhodné“ vztahy se Spojenými státy, mír v Afghánistánu a o rozhovory s Indií o otázce sporného Kašmíru. Slíbil také, že nechá prověřit všechny stížnosti na volební machinace. Pozorovatelé Evropské unie uvedli, že volby rozhodně neprobíhaly v duchu férového zápasu.

Bývalá kriketová hvězda se prohlásila vítězem ještě před sečtením všech hlasů, dosavadní vládní strana Pákistánská muslimská liga (PML-N) ale už ve středu odmítla uznat výsledky s tím, že hlasování bylo zmanipulované, ale v pátek její vůdci zřejmě již akceptovali skutečnost, že se Chán stane premiérem.

„Navzdory všem výhradám se posadíme do opozičních lavic,“ prohlásil Hamzá Šaríf, synovec bývalého premiéra Naváze Šarífa, který byl odsouzen k trestu deseti let vězení za korupci; všechna obvinění ovšem popírá. „PML-N bude hrát roli silné opozice,“ dodal Šabház Šaríf, bratr Naváze Šarífa a současný předseda PML-N.

Ve volbách získala podle volební komise PTI 109 míst, muslimská liga 63 míst a třetí Pákistánská lidová strana (PPP) 39. O dvaceti poslaneckých mandátech se podle agentury AP dosud nerozhodlo. To znamená, že by Chán neměl mít problém sestavit vládu s hrstkou malých koaličních partnerů.

Sčítání postupovalo podstatně pomaleji, než se očekávalo. Pákistánská volební komise uvedla, že důvodem byly technické problémy. V noci ze středy na čtvrtek sdělila, že sčítání hlasů pozdrželo selhání elektronického sčítacího systému, a hlasy tak musely být sčítány ručně.

Podle volební pozorovatelské mise EU provázel volební týden „nedostatek rovnosti“, kvůli němuž neměly všechny strany rovné podmínky a příležitosti.

Desítky let měla v Pákistánu hlavní slovo armáda

Pákistánu vládla po více než polovinu jeho 71leté existence armáda, ať už po otevřených pučích, nebo v pozadí. Nynější volby byly teprve druhé, při nichž šlo o předání moci mezi civilními vládami po odsloužení celého volebního období.

Už před volbami mnozí poukazovali na to, že ve prospěch Chána a jeho PTI tahá v pozadí za nitky právě mocná pákistánská armáda.

Středeční hlasování, stejně jako předvolební kampaň, poznamenalo násilí. Při sebevražedném útoku ve městě Kvéta na západě země zahynulo 31 lidí a desítky dalších utrpěly zranění. K útoku se přihlásila teroristická skupina Islámský stát.