Bývalý hráč kriketu se prohlásil za vítěze pákistánských voleb ještě před sečtením všech hlasů

Bývalý slavný kriketový hráč Imran Chán zatím vede se svou stranou Hnutí za spravedlnost (PTI) průběžné sčítání hlasů odevzdaných ve středečních pákistánských parlamentních volbách. Chán už se prohlásil za vítěze voleb, i když byla zatím sečtena necelá polovina lístků. Dosavadní vládní strana výsledky odmítá, volby označuje za zmanipulované.

Vládnoucí strana výsledky odmítá a výhrady má i třetí strana v pořadí prozatímních výsledků - Pákistánská lidová strana (PPP), kterou vede 29letý Bilavál Bhutto Zardárí, syn zavražděné pákistánské expremiérky Bénazír Bhuttové a někdejšího prezidenta Ásifa Alího Zardárího. 

Chán v projevu odvysílaném živě místní televizí slíbil „nový“ Pákistán. „Díky bohu, vyhráli jsme a byli jsme úspěšní,“ řekl Chán a dodal, že bude usilovat o „vzájemně výhodné“ vztahy se Spojenými státy, mír v Afghánistánu a o rozhovory s Indií o otázce sporného Kašmíru. Slíbil také, že nechá prověřit všechny stížnosti na volební machinace.

Chán zatím vede téměř v polovině obvodů

Pákistánské Národní shromáždění má 342 členů, z toho 272 je volených. Dalších 70 křesel, z nichž 60 je určeno pro ženy a deset pro příslušníky menšin, se obsazuje poměrně podle získaných procent hlasů jednotlivých stran.

Po sečtení 48 procent hlasů je Chánovo Hnutí za spravedlnost v čele ve 113 z 272 volebních obvodů. Pákistánská muslimská liga (PML-N) vězněného expremiéra Naváze Šarífa, kterou nyní vede jeho bratr Šabház, by podle stávajících dílčích výsledků mohla vyhrát v 64 obvodech.

Na třetím místě pravděpodobně skončí Pákistánská lidová strana (PPP), kterou vede 29letý Bilavál Bhutto Zardárí, syn zavražděné pákistánské expremiérky Bénazír Bhuttové a někdejšího prezidenta Ásifa Alího Zardárího. PPP vítězí ve 42 volebních obvodech.

Ačkoli Imran Chán nakonec pravděpodobně nezíská nadpoloviční většinu v pákistánském zákonodárném sboru, nebude mít zřejmě problém najít koaliční partnery z menších stran a z řad nezávislých kandidátů k vytvoření vlády, uvedla agentura Reuters.

Hlasy se sčítají ručně. Pozorovatelé nemohli výsledky ověřit

Sčítání postupuje podstatně pomaleji, než se očekávalo, a aktuálně nejsou k dispozici informace o množství sečtených hlasů. Poslední údaje ze čtvrtečního dopoledne uváděly, že sečtena je necelá polovina.

Pákistánská volební komise uvedla, že důvodem jsou technické problémy. V noci ze středy na čtvrtek sdělila, že sčítání hlasů pozdrželo selhání elektronického sčítacího systému a hlasy jsou nyní sčítány ručně.

Stoupenci bývalého premiéra Naváze Šarífa uvádějí, že byly problémy se sčítáním hlasů, a celý proces voleb byl „útokem na demokracii“. Šaríf na svém účtu na twitteru napsal, že „demokratický proces v zemi se vrátil zpátky o celá desetiletí“.

Podle nezávislé Komise pro lidská práva (HRC) na některých místech neměly možnost hlasovat ženy. V jiných místech pak „se úředníci v hlasovací místnosti zdáli být zaujatí ve prospěch jisté strany“, uvedla HRC v prohlášení, aniž dotyčnou stranu jmenovala.

Chán nesouhlasí s tím, že by ho podporovala armáda

Podle nezávislé Komise pro lidská práva (HRC) na některých místech neměly možnost hlasovat ženy. V jiných místech pak „se úředníci v hlasovací místnosti zdáli být zaujatí ve prospěch jisté strany“, uvedla HRC v prohlášení, aniž dotyčnou stranu jmenovala.

Bývalá kriketová hvězda Chán rezolutně odmítá, že by armáda jeho stranu podporovala. Nyní 65letý Chán se vzděláním z Oxfordu byl členem pákistánského národního kriketového týmu, který v roce 1992 vyhrál mistrovství světa. Pět let nato svou slávu zúročil vstupem do politiky. 

Populistický slib očistit Pákistán od korupce mu podle týdeníku The Economist zajistil popularitu mezi mladými a ve střední vrstvě. V předvolební kampani sliboval svržení politické elity, která brání rozvoji chudé 208milionové země, kde se negramotnost pohybuje kolem 40 procent, napsala agentura Reuters.

Středeční hlasování, stejně jako předvolební kampaň, poznamenalo násilí. Při sebevražedném útoku ve městě Kvéta na západě země zahynulo 31 lidí a desítky dalších utrpěly zranění. K útoku se přihlásila teroristická skupina Islámský stát.

Jde o druhé předání moci mezi civilními vládami

Pákistánu vládla po více než polovinu jeho 71leté existence armáda, ať už po otevřených pučích, nebo v pozadí. Nynější volby jsou teprve druhé, při nichž jde o předání moci mezi civilními vládami po odsloužení celého volebního období.

Předvolební kampaň ale provázela nařčení, že se vlivná armáda snaží zmanipulovat volby ve prospěch Chánova Hnutí za spravedlnost poté, co se odklonila od Pákistánské muslimské ligy expremiéra Naváze Šarífa. 

Analytici se obávají, že nespokojené poražené strany mohou vytvořit nestabilitu v zemi, jejíž nová vláda bude čelit sílícímu počtu problémů. Patří mezi ně především rozpadající se ekonomika, ochromující dluh a násilí v zemi páchané ozbrojenými skupinami, mezi nimiž k nejaktivnějším patří pákistánská odnož Tálibánu.

Vydáno pod