Po sebevražedném útoku na předvolební shromáždění v Pákistánu zemřelo nejméně 128 lidí

Nejméně 128 mrtvých si podle nové bilance vyžádal páteční sebevražedný pumový útok, jehož terčem bylo předvolební shromáždění v pákistánské provincii Balúčistán na jihozápadě země. Jde o druhý nejtragičtější útok v Pákistánu za posledních pět let. Nejméně dalších 45 lidí bylo při útoku zraněno.

K útoku, který je nejkrvavější za poslední rok, se přihlásil samozvaný Islámský stát (IS), který ale neposkytl žádné podrobnosti ani důkazy svého tvrzení.

Jde už o druhý páteční útok spojený s volbami, které se mají konat 25. července. Dopoledne zahynuli čtyři lidé při útoku na předvolební konvoj v severopákistánském městě Bannu.

Útok v Balúčistánu se stal ve městě Mastung, ležícím asi 40 kilometrů od provinční metropole Kvéty. Jedním z terčů útoku byl kandidát na poslance, který byl po výbuchu v kritickém stavu a v nemocnici svým zraněním podlehl.

V Pákistánu panuje zvýšené napětí před dnešním návratem bývalého premiéra Naváze Šarífa z Británie, kam se uchýlil poté, co ho nejvyšší soud loni sesadil z funkce a v nepřítomnosti odsoudil za korupci k deseti letům vězení.