Luxusní byty v Londýně i podezřelé půjčky. Expremiér Pákistánu čelí obvinění z korupce

Pákistánský soud oficiálně obvinil bývalého premiéra Naváze Šarífa, jeho dceru a zetě z korupce. Případ souvisí s aférou takzvaných Panama Papers, které odkrývají praktiky převádění peněz do daňových rájů.

Šaríf se k soudnímu jednání nedostavil a poslal jen svého zástupce. Uvedl, že se stará o nemocnou manželku, která se léčí s rakovinou hrtanu v Londýně. Jeho dcera Marjam s manželem u soudu byli, vinu odmítli.

Premiér Šaríf podal koncem července demisi poté, co pákistánský nejvyšší soud rozhodl, že je nezpůsobilý vykonávat svou funkci. Soud verdikt tehdy zdůvodnil tím, že předseda vlády nevysvětlil, z jakých zdrojů pochází bohatství jeho rodiny.

Na možnou korupci ukázaly uniklé dokumenty

Vyšetřovací komise, která se případem zabývala, poukázala mimo jiné na luxusní byty, které rodina vlastní v Londýně. Podle ní tento majetek neodpovídá příjmům Šarífových. Komise upozornila i na podezřelé finanční dary a půjčky od firem se sídlem v Saúdské Arábii, Spojených arabských emirátech a Británii, které mířily k Šarífovi, jeho synovi a společnostem s nimi spojených.

V uniklých dokumentech z panamské právní a poradenské společnosti Mossack Fonseca, která daným osobám pomáhala ukrývat peníze, figuruje Šarífova dcera i dva jeho synové.

Převádění peněz do offshoreových firem samo o sobě není nezákonné. Podle expertů ale dokumenty mohou poskytnout důkazy o daňových únicích, praní špinavých peněz, porušování sankcí, drogových obchodech a dalších zločinech.

Premiérova rodina již dříve vlastnictví offshoreových firem přiznala, nezákonné jednání ale popírá. Šaríf, který nadále stojí v čele vládnoucí strany Pákistánská muslimská liga (PML-N), tvrdí, že obvinění jsou politicky motivovaná.