Pákistánský premiér Šaríf rezignoval. Musel vysvětlovat peníze v daňových rájích

Novinář Novotný: Na zisk z nemovitostí v Londýně jsou Pákistánci citliví (zdroj: ČT24)

Pákistánský premiér Naváz Šaríf rezignoval. Stalo se tak poté, co ho nejvyšší soud shledal nezpůsobilým zastávat funkci pro obvinění z korupce. Případ souvisí s kauzou tzv. Panama Papers. V prohlášení Šarífova úřadu se nicméně uvádí, že Šaríf má vůči verdiktu „velké výhrady“ a že je připraven využít všechny své „právní možnosti“. Šarífova Pákistánská muslimská liga má v parlamentu většinu a očekává se, že jmenuje nového předsedu vlády, který by úřad zastával do voleb plánovaných na příští rok, napsala agentura Reuters. Podle nejvyššího soudu by měl z funkce odejít také ministr financí Išak Dar.

Případ souvisí s kauzou takzvaných Panamských dokumentů (Panama Papers), které odkrývají praktiky převádění peněz do daňových rájů. Podle nejvyššího soudu by měl z funkce odejít také ministr financí Išak Dar. 

„Naváz Šaríf je nezpůsobilý zastávat úřad,“ sdělil nejvyšší soud. „Nemůže již být čestným členem parlamentu a končí v úřadu premiéra,“ dodal. Jak uvedla agentura AP, podle pákistánských zákonů má nejvyšší soud pravomoc premiéra z funkce odvolat.

Soud rovněž nařídil, aby bylo zahájeno vyšetřování premiéra a jeho rodinných příslušníků pro podezření z korupce. Šaríf v minulosti opakovaně odmítl, že by jednal nezákonně, a tvrdí, že obvinění jsou politicky motivována. Šarífovi spojenci hovoří o spiknutí.

Soudní rozhodnutí o nezpůsobilosti ministra financí Dara, který je jedním z nejbližších Šarífových spojenců a který pracoval v minulosti jako jeho účetní, je na rozdíl od verdiktu ohledně Šarífa podle analytiků překvapivé. Dar byl jedním z nejvlivnějších představitelů Šarífovy vlády a byl oceňován za to, že dovedl pákistánskou ekonomiku k nejrychlejšímu tempu růstu za poslední desetiletí.

Pákistánský ministr financí Išak Dar
Zdroj: Faisal Mahmud/Reuters

Vyšetřovací komise jmenovaná Nejvyšším soudem již počátkem tohoto měsíce dospěla k závěru, že Šarífova rodina nahromadila podstatně větší bohatství, než odpovídá jejím příjmům.

V Panama Papers jsou i Šarífovy děti

V uniklých dokumentech z panamské právní a poradenské společnosti Mossack Fonseca, která daným osobám pomáhala peníze ukrývat, je zmíněna Šarífova dcera a dva jeho synové. Skandál vyšel na světlo loni v dubnu.

Převádění peněz do offshoreových firem samo o sobě není nezákonné. Podle expertů ale dokumenty mohou poskytnout důkazy o daňových únicích, praní špinavých peněz, porušování sankcí, drogových obchodech a dalších zločinech.

Zpráva pákistánské vyšetřovací komise se zaměřila mimo jiné na to, kde Šarífova rodina získala prostředky na koupi několika luxusních bytů v Londýně. Podle vyšetřovatelů, kteří premiéra a jeho příbuzné dva měsíce vyslýchali, výnosy z podnikání Šarífa a jeho příbuzných nemohly na zakoupení takto drahých nemovitostí stačit.

Zpráva rovněž poukázala na podezřelé finanční dary a půjčky od firem se sídlem v Saúdské Arábii, Spojených arabských emirátech a Británii, které mířily k Šarífovi, jeho synovi a společnostem s nimi spojeným. Premiérova rodina již dříve vlastnictví offshoreových firem přiznala, nezákonné jednání ale popírá.

  • Šaríf byl pákistánským premiérem třikrát, ale nikdy své funkční období nedokončil. Podle agentury Reuters je Šarífův pád vnímán jako vítězství opozičního vůdce, bývalého špičkového hráče kriketu Imrana Chána, který stál v čele pouličních protestů usilujících o Šarífovo vyšetřování a demisi.