Ozbrojenci Hamásu se dostali podmořským tunelem na jih Izraele, armáda je zlikvidovala

Skupině ozbrojenců Hamásu se z Pásma Gazy podařilo proniknout do jižního Izraele, kde je ale zlikvidovala armáda. Informuje o tom server CNN s odvoláním na izraelskou armádu, podle níž se teroristé do Izraele dostali tunelem pod mořem. V noci na středu Izrael pokračoval v náletech na Pásmo Gazy. Zasáhl také na okupovaném Západním břehu, kde zemřeli tři Palestinci, a útočil i na cíle v Sýrii.

Izraelští vojáci na „buňku potápěčů“ narazili jižně od izraelského města Aškelon, které leží pár kilometrů od Pásma Gazy. „Vojáci námořnictva oddíl zlikvidovali,“ uvedla izraelská armáda, která u úzkého pobřežního pásu soustředila desetitisíce vojáků.

Izraelská letadla pak zaútočila na tunelový systém v Gaze, který ústil na pláž, odkud poté útočníci pokračovali dál po moři. Vojáci se snaží zajistit, aby touto cestou do Izraele už žádný ozbrojenec nepronikl.

Izraelská armáda uvedla, že při náletu zabila velitele praporu severního Chán Júnisu Tajsíra Mubášira, který byl někdejším velitelem námořních sil Hamásu a také se podílel na zbrojním průmyslu skupiny.

Jen v úterý při izraelských náletech v Gaze zemřelo podle zdejších zdravotníků 704 Palestinců, včetně 305 dětí. Údaj nelze nezávisle ověřit. Podle Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) je to nejvyšší počet mrtvých v Gaze za jediný den od začátku války. Za středeční ráno podle ministerstva zdravotnictví, které ovládá Hamás, zemřelo v Gaze osmdesát lidí.

Tři Palestinci podle agentury Reuters zemřeli také na Západním břehu, který Izrael okupuje. Izraelská armáda uvedla, že při zásahu v uprchlickém táboře v Džanínu na její vojáky Palestinci začali střílet a házet výbušná zařízení. Armáda pak nasadila dron, který podle palestinských údajů zabil tři lidi a dalších více než dvacet zranil.

Ostřelování cílů v Sýrii

Izrael v noci na středu znovu uskutečnil také nálety na Sýrii, které se zaměřily na armádní infrastrukturu a minometná odpalovací zařízení, z nichž podle izraelské armády v úterý přišel útok na Izrael. Podle tamních státních médií při izraelském úderu na vojenská stanoviště ve městě Derá zemřelo osm lidí.

Nyní panují obavy, že nemocnicím v Pásmu Gazy už brzy dojdou zbytky pohonných hmot, a budou tak bez elektřiny, kterou vyrábějí za pomoci generátorů. Na životě by to podle serveru BBC News mohlo ohrozit přes tisíc lidí.

Podle OSN by bylo na uspokojení základních potřeb nutné, aby se do Gazy dostávalo denně nejméně 160 tisíc litrů pohonných hmot. Izrael v úterý vzkázal, ať se OSN obrátí na Hamás, který podle něj pohonných látek má stále dostatek.

Situaci v Pásmu Gazy kritizoval Dětský fond OSN (UNICEF), podle něhož je „stále větší skvrnou na našem kolektivním svědomí“. Míra úmrtí a zranění dětí je podle něj „prostě ohromující“.

Představitelé Hamásu se v Bejrútu sešli s vůdcem libanonského šíitského teroristického hnutí Hizballáh Hasanem Nasralláhem. Podle stanice al-Manár ovládané libanonskými teroristy účastníci setkání jednali o krocích potřebných k dosažení „skutečného vítězství odporu“ v Pásmu Gazy.