Orlen zažívá otřesy. Odvolaného šéfa podezírají ze zneužití pravomocí

Události: Odvolaný šéf Orlenu (zdroj: ČT24)

Ve vedení polského petrochemického gigantu Orlen dochází k otřesům, z čela firmy byl předčasně odvolán Daniel Obajtek. Dlouholetý manažer šel podle kritiků v Polsku na ruku bývalé konzervativní vládě strany Právo a spravedlnost. Nový kabinet ho nyní podezírá ze zneužití pravomocí a korupce, a proto proti němu spustil vyšetřování.

Orlen je jednou z největších firem střední Evropy, jejíž celková hodnota se pohybuje kolem 450 miliard korun. Společnost přitom posledních šest let vedl právě Obajtek, který začínal jako starosta obce Pcim a posléze šéfoval několika státním podnikům, než se vypracoval do vedení Orlenu.

Média mu kvůli raketovému startu jeho kariéry přezdívala „Zázračné dítě“ Jaroslawa Kaczyńského, předsedy strany Právo a spravedlnost. Obajtek v čele Orlenu podnikl sérii kontroverzních kroků, například když odkoupil síť regionálních novin a přeměnil je na provládní tituly. „Díky transakci získáváme přístup k téměř 17,5 milionu uživatelů,“ řekl tehdy.

Někdejší generální ředitel byl rovněž architektem fúze s podnikem Lotos, jehož části následně prodal Saúdům a maďarskému MOLu. Podle kontrolního úřadu přitom prodával pod cenou.

Obajtek údajně uměle snížil ceny paliv před volbami

Naposledy v říjnu měl Obajtek podle prokuratury nařídit umělé snížení ceny paliv u čerpacích stanic tak, aby před volbami vylepšil pozici své strany. Tehdy to jako uplácení voličů kritizoval šéf opozice Donald Tusk, který se již jako nynější premiér nechal slyšet, že má podezření ze spáchání korupce.

„Informace o špatných věcech, které se děly v Orlenu, se k nám dostávají od Nejvyššího kontrolního úřadu nebo investigativců,“ pronesl Tusk. V Sejmu vznikla vyšetřovací komise, která se hodlá celou záležitostí zabývat. Obajtka však prověřuje i státní zastupitelství.

Orlen v šesti zemích střední Evropy včetně Česka provozuje na tři tisíce čerpacích stanic. V tuzemsku vlastní rafinerie v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, stejně jako chemičku Spolana. „Český trh zůstane pro Orlen strategickým. Největším úkolem bude získání nezávislosti na ruské ropě, což je celou dobu hlavní výzvou pro české rafinerie,“ uvedl ředitel oddělení energetiky Politky Insight Robert Tomaszewski.