Polský ministr vyměnil šéfy veřejnoprávních médií, která ovládala bývalá vláda. Politici a příznivci PiS protestují

Polský ministr kultury Bartlomiej Sienkiewicz odvolal šéfy veřejnoprávní televize, rozhlasu i státní tiskové agentury. Jmenoval též nové správní rady, které povolaly nové vedení těchto médií. Zpravodajský televizní kanál TVP Info přerušil vysílání. Nové vedení televize TVP ve středu večer odvysílalo oznámení, že hlavní zpravodajskou relaci obnoví ve čtvrtek. Předchozí vlády strany Právo a spravedlnost (PiS) používaly veřejnoprávní média jako nástroje své propagandy, připomněla agentura AP. Poslanci nyní opoziční PiS se shromáždili v sídle televizní stanice TVP, aby „bránili svobodu médií a demokracii“. Večer pak zorganizovali protest před sídlem televize.

Sienkiewicz odvolal šéfy veřejnoprávní televize TVP a veřejnoprávního rozhlasu PR a státní tiskové agentury PAP. Podle ministerstva konal jako orgán vykonávající pravomoci státu, který vlastní sto procent akcií v příslušných společnostech, a z tohoto titulu odvolal dosavadní předsedy správních rad TVP, PR a PAP Mateusze Matyszkowicze, Agnieszku Kamińskou a Wojciecha Surmacze.

Nová vláda slíbila reformovat média, která se podle kritiků za vládnutí PiS dostala pod politický vliv. Také agentura Reuters dříve napsala, že kanál TVP Info se stal odbytištěm propagandy tehdejší vlády. Rozhodnutí bylo podle ministerstva přijato v úterý, kdy Sejm, dolní komora parlamentu, většinou hlasů nové vládní koalice přijal usnesení o obnovení nestrannosti veřejnoprávních médií.

„Sejm (dolní komora parlamentu) (...) vyzývá všechny státní úřady, aby neprodleně přijaly opatření směřující k obnovení ústavního pořádku, pokud jde o přístup občanů ke spolehlivým informacím a fungování veřejnoprávních médií,“ stojí v usnesení, které v úterý podpořilo 244 poslanců, 84 jich bylo proti a šestnáct se zdrželo hlasování. Nezúčastnila se více než stovka zákonodárců PiS.

„To je to, co PiS vyčítá současné vládě, že neprošel Sejmem zákon, že je to na základě usnesení, které nemá takovou právní váhu. Na základě tohoto usnesení ministr kultury rozhodl o odvolání veškerých klíčových lidí těch tří mediálních institucí a nahrazení těchto lidí,“ shrnul zpravodaj ČT v Polsku Andreas Papadopulos.

Ministr spravedlnosti Adam Bodnar řekl České televizi, že na odvolání radních i ředitelů médií dohlížel notář. „Změna probíhá podle polského práva. Ministr kultury vykonává skrze úřad vlastnická práva na televizi, rádio a agenturu. Toto své právo vykonal,“ řekl polský ministr ČT.

Zpravodaj Papadopulos komentuje změny v polských veřejnoprávních médiích (zdroj: ČT24)

Politici PiS strávili noc v sídle TVP

Desítky politiků této strany se už v úterý večer vydaly do TVP. „Bráníme nezávislost polské televize,“ napsala podle serveru stanice TVN24 bývalá místopředsedkyně Sejmu Malgorzata Gosiewská. K jedné z budov veřejnoprávní stanice podle tohoto webu dorazil také šéf Práva a spravedlnosti Jaroslaw Kaczyński nebo někdejší ministr obrany Mariusz Blaszszak, u jiného se objevil expremiér Mateusz Morawiecki.

Svůj nesouhlas s úterním hlasováním nové parlamentní většiny se rozhodli vyjádřit i zaměstnanci TVP. Informační lišta pohybující se ve spodní části obrazovky změnila barvu z červené na černou, popsal Onet.

Politici PiS strávili v sídle TVP celou noc, Kaczyński budovu opustil až o šesté hodině ráno, uvedla TVN 24. „Bráníme svobodná média. Myslíme si, že na světě má být nejen TVN. Chceme, aby Poláci měli na výběr,“ prohlásil exministr zemědělství Robert Telus. Jeho předchůdce ve funkci Henryk Kowalczyk zase řekl, že se úterního hlasování o médiích nezúčastnil, protože „se nebude účastnit frašky“ a protože nelze porušovat zákon usnesením sněmovny. „Prostě bráníme demokracii, svobodu slova,“ prohlásil další z bývalých ministrů PiS Marek Suski.

„V každé demokracii musí být silná protivládní média. Stalo se, že v Polsku jsou to veřejnoprávní média,“ prohlásil Kaczyński s tím, že v nejbližší době se tato situace nezmění. PiS podle něj „brání právo občanů na přístup k informacím“. Politici PiS budou v polské televizi držet „službu“ po deseti lidech, oznámil podle webu Onet Kaczyński.

Zpravodajský kanál TVP Info přerušil vysílání

Politici PiS dorazili do sídla TVP i ve středu. „Začali sem přijíždět politici Práva a spravedlnosti, opravdu vrcholné tváře bývalé vládní konzervativní strany. Právě teď venku dav zadržuje... Není možné přes ten dav projít... Je v něm někde bývalý premiér Mateusz Morawiecki, který rovněž přichází do centrály TVP podpořit protest stranických kolegů,“ popsal krátce po 14. hodině zpravodaj ČT Papadopulos přímo ze sídla televize.

Podle zpráv na sociální síti nebyl Morawiecki do sídla TVP vpuštěn. Ochranka a někteří manažeři TVP podle serveru Wirtualna Polska „zradili“ dosavadní vedení a přešli na stranu ministerstva kultury.

„Díky záznamům, které se k nám dostávají zevnitř televize, víme, že se pokusili noví šéfové jmenovaní novým ministrem kultury převzít své pravomoci, ale bývalý ředitel a pravděpodobně i někteří poslanci PiS se zabarikádovali v jeho pracovně a nevpustili ho (nového ředitele) dovnitř. Přišla sem i policie, která toto řešila, jsou nahrávky na internetu, kde se policie snaží dostat do kanceláře bývalého generálního ředitele,“ popsal Papadopulos. Polská policie podle listu Gazeta Wyborcza odpoledne uvedla, že je v sídle TVP, kde se snažila hlavně uklidnit atmosféru.

Před polednem přestalo fungovat vysílání a web zpravodajské stanice TVP Info. Dosavadní šéf TVP Matyszkowicz předal funkci novému šéfovi a opustil sídlo televize. Jeho nástupce Tomasz Sygut pak dal pokyn vypnout TVP Info, napsal na svém webu list Gazeta Wyborcza s odvoláním na šéfa TVP Info Samuela Pereiru. Místo TVP Info začal vysílat TVP 1, respektive v regionech TVP 2. „Vypukla panika, vydávající editoři nevědí, co dělat, vypnuli nám signál,“ vylíčil deníku situaci nejmenovaný reportér.

Horizont ČT24: Změny v polských veřejnoprávních médiích (zdroj: ČT24)

Pokud jsem tu neoprávněně, zavolejte policii, řekl členům PiS nový šéf správní rady

Ministerstvo kultury jména nových šéfů médií nezveřejnilo, ale podle deníku se už několik dní neoficiálně hovořilo o tom, že TVP povede Tomasz Sygut. Ten se po osmi letech vrací do TVP, aby tam udělal pořádek, napsal server Business Insider s připomínkou, že v televizi manažer působil v různých řídících funkcích v letech 2011 až 2015.

Podle zpravodajské rozhlasové stanice Radio Zet dosavadní šéfka veřejnoprávního rozhlasu Agnieszka Kamińská písemně rezignovala a vystřídal ji Pawel Majcher, který v minulosti působil jako zástupce šéfa PR. Býval také mluvčím a šéfem kabinetu Sienkiewicze v době, kdy tento politik býval ministrem vnitra.

Nového šéfa má podle médií i PAP, podle časopisu Press se jím stal bývalý zpravodaj agentury ve Slezsku Marek Bloński.

Podle serveru Onet dorazil do sídla televize i nový šéf správní rady TVP Piotr Zemla, který hovořil s politiky PiS. „Zavolejte policii, pokud si myslíte, že jsem tu neoprávněné,“ prohlásil podle portálu. Gazeta Wyborcza s odvoláním na kuloární informace od politiků z vládního tábora napsala, že převzetí médií za asistence policie je až „poslední možnost“.

Odpůrce nového vedení TVP večer do sídla nepustili

Situace ve veřejnoprávních médiích nicméně podle TVN 24 zůstává „chaotická“ a „dynamicky se mění“. Jak se bude dál vyvíjet, není jasné, konstatoval Papadopulos. „Bavil jsem se s některými příznivci současné podoby TVP a ti říkali, že tady v té budově vydrží klidně i několik týdnů,“ dodal zpravodaj.

„Jsem v pracovně předsedy PAP. Došlo tu k pokusu o násilné převzetí instituce. Vpadli sem čtyři pánové bez jakéhokoliv zákonného opodstatnění. Používají fyzickou sílu. Neustoupíme! Bělorusko!“ napsal odpoledne na sociální síti bývalý ministr PiS Piotr Gliński, patrně ve snaze přirovnat polské poměry k východním sousedům s autoritářským režimem. Šéf PiS Jaroslaw Kaczyński v sídle TVP vyhrožoval „poseroutkům“, že „půjdou sedět“, napsala Gazeta Wyborcza.

Odpůrci nového vedení televize TVP z řad bývalé vládní strany PiS svolali na středu večer další demonstraci. Do sídla televize je ale nevpustili, a tak se rozhodli protestovat venku. Zpravodaj ČT Papadopulos krátce po půl desáté večer uvedl, že demonstrace stále pokračuje.

Hlavní zpravodajskou relaci obnoví TVP ve čtvrtek

Nové vedení TVP nicméně později během dne oznámilo, že má situaci pod kontrolou a že ve středu večer začne vysílat. Hlavní zpravodajskou relaci Wiadomości ale televize pro tento den zrušila a obnoví ji až ve čtvrtek.

„V 19:30 vystoupil Marek Czyż, což bude nový šéfredaktor zpravodajské sekce polské televize TVP, se zhruba dvouminutovým projevem,“ uvedl zpravodaj ČT Papadopulos s tím, že Czyż je známá tvář z éry TVP z doby před vládami PiS.

„Řekl, že nové večerní zprávy Wiadomości budou zítra (ve čtvrtek) v 19:30, tak jak jsou diváci zvyklí, ale to jediné, na co jsou zvyklí a co zůstává, je čas, jinak budou úplně jiné. Hovořil o tom, že nabídnou záznam světového dění, nikoli namalovaný obraz tak, jak se to hodilo bývalému vedení. Řekl, že diváky čeká velká změna,“ popsal Papadopulos.

PiS obsadila vedení televize spřízněnými lidmi

Polská veřejnoprávní média se podle kritiků za posledních osm let dostala pod mimořádně silný vliv tehdy vládnoucího Práva a spravedlnosti, přičemž strana jejich vedení obsadila svými lidmi. Zejména zpravodajství TVP před nedávnými parlamentními volbami plnily útoky na tehdejší opozici v čele s předsedou Občanské koalice Donaldem Tuskem.

„Poté, co PiS v roce 2016 bleskově převzala veřejnoprávní média, TVP a Polský rozhlas neinformovaly o vládních aférách, nekritizovaly vládní politiky, ale agresivně útočily na tehdejší opozici a na její představitele pořádaly štvanice. Z veřejnoprávních médií byla tehdy vyhozena tisícovka lidí a změnila se v čistě propagandistické kanály,“ napsal list Gazeta Wyborcza.

V říjnových parlamentních volbách zvítězilo Právo a spravedlnost vedené Kaczyńským, v Sejmu však získala většinu Tuskova Občanská koalice společně se středovou Třetí cestou a Novou levicí, které následně vytvořily vládu. Nový premiér Tusk i ministři jeho kabinetu před několika dny složili u prezidenta Andrzeje Dudy přísahu.