TÉMA

Henryk Kowalczyk

Polský ministr vyměnil šéfy veřejnoprávních médií, která ovládala bývalá vláda. Politici a příznivci PiS protestují

Polský ministr kultury Bartlomiej Sienkiewicz odvolal šéfy veřejnoprávní televize, rozhlasu i státní tiskové agentury. Jmenoval též nové správní rady, které povolaly nové vedení těchto médií. Zpravodajský televizní kanál TVP Info přerušil vysílání. Nové vedení televize TVP ve středu večer odvysílalo oznámení, že hlavní zpravodajskou relaci obnoví ve čtvrtek. Předchozí vlády strany Právo a spravedlnost (PiS) používaly veřejnoprávní média jako nástroje své propagandy, připomněla agentura AP. Poslanci nyní opoziční PiS se shromáždili v sídle televizní stanice TVP, aby „bránili svobodu médií a demokracii“. Večer pak zorganizovali protest před sídlem televize.
20. 12. 2023Aktualizováno20. 12. 2023, 22:17|

Předseda PiS Kaczyński se vrátil do polské vlády jako vicepremiér

Polský prezident Andrzej Duda ve středu v poledne jmenoval šéfa vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského místopředsedou polské vlády. Současně odvolal všechny dosavadní vicepremiéry, kteří v kabinetu premiéra Mateusze Morawieckého zůstávají ministry. Kaczyński chce lépe koordinovat činnost vlády a vysvětlit její kroky voličům. Za klíčové označil vítězství PiS v říjnových volbách, které by bylo už třetím v řadě.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 20:00|

Zelenskyj zahájil návštěvu Polska. Prezident Duda mu slíbil další letadla

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s manželkou Olenou přijel ve středu do Polska, kde hosty zhruba hodinu před polednem ve varšavském prezidentském paláci přivítal jeho protějšek Andrzej Duda s chotí. Polský prezident po jednání státníků řekl, že Polsko poslalo na Ukrajinu čtyři stíhací letouny MiG-29, další čtyři kusy tam směřují a Varšava je připravena poskytnout ukrajinskému letectvu ještě dalších šest letadel, která se nyní připravují.
5. 4. 2023Aktualizováno5. 4. 2023, 15:05|