Zelenskyj zahájil návštěvu Polska. Prezident Duda mu slíbil další letadla

Prezident Zelenskyj navštívil Polsko (zdroj: ČT24)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s manželkou Olenou přijel ve středu do Polska, kde hosty zhruba hodinu před polednem ve varšavském prezidentském paláci přivítal jeho protějšek Andrzej Duda s chotí. Polský prezident po jednání státníků řekl, že Polsko poslalo na Ukrajinu čtyři stíhací letouny MiG-29, další čtyři kusy tam směřují a Varšava je připravena poskytnout ukrajinskému letectvu ještě dalších šest letadel, která se nyní připravují.

„Předpokládáme, že by mohly být předány poměrně brzy,“ uvedl na společné tiskové konferenci polský prezident, podle něhož tak Polsko Ukrajině může nyní celkem předat 14 letounů MiG-29. Varšava v březnu oznámila, že předá Ukrajině čtyři bojové letouny MiG-29, stejný počet stíhaček tohoto typu předalo Kyjevu i Slovensko. Polský prezident ve středu podle agentury Reuters dále uvedl, že Polsko usiluje o získání dodatečných bezpečnostních záruk pro Ukrajinu na červencovém summitu NATO v litevském Vilniusu, které mají posílit vojenský potenciál země.

„Moje návštěva Polska je gestem vděčnosti. Děláte pro Ukrajinu všechno možné, posilujete nás na bojišti. Děkuji vám za podporu našeho členství v Evropské unii,“ řekl později Zelenskyj podle polských médií, přičemž rovněž Dudovi děkoval za podporu pro vstup do NATO.

Podle úřadu polského prezidenta spolu oba státníci jednali mimo jiné o tom, jak udržet jednotu a podporu Západu pro Ukrajinu a dotkli se rovněž ekonomických nebo historických témat, napsal Onet. Zelenskyj obdržel od Dudy nejstarší a nejvyšší polské vyznamenání, takzvaný Řád bílé orlice. Podle kanceláře polského prezidenta ho získal za zásluhy o prohloubení polsko-ukrajinských vztahů, službu bezpečnosti nebo ochraně lidských práv. „Neopustil jste Ukrajinu ani své krajany. Jste vzorem vůdcovství,“ řekl Duda při ceremonii.

Oficiální návštěva ukrajinského prezidentského páru v Polsku začala před polednem slavnostním uvítáním na nádvoří prezidentského paláce prezidentem Dudou a první dámou Agatou Kornhauserovou-Dudovou. Zatímco polský prezident a první dámy obou zemí byli oblečeni ve formálních šatech, ukrajinský prezident měl na sobě svou typickou tmavou mikinu a khaki kalhoty.

Zelenskyj má podle agentur jednat i s polským premiérem Mateuszem Morawieckým a setkat by se měl s ukrajinskými uprchlíky nebo s podnikateli, jež by se mohli podílet na obnově Ukrajiny. Morawiecki podle stanice TVN24 už v úterý řekl, že by s prezidentem chtěl hovořit také o dovozu ukrajinského obilí a dalších zemědělských produktů do Polska. Polští zemědělci si stěžují, že polský trh zaplavila levnější ukrajinská produkce. 

Polsko patří k zemím, které nejvíce podporují Ukrajince čelící už více než rok ruské agresi. Pomáhá jim vojensky a slouží také jako logistické centrum pro dopravu vojenského materiálu na Ukrajinu. Polsko rovněž přijalo v absolutních číslech nejvyšší počet ukrajinských uprchlíků, v zemi jich je více než milion, píše agentura Reuters.

Polský ministr rezignoval, dovoz ukrajinského obilí nadále bez cla a kvót

Polský ministr zemědělství Henryk Kowalczyk ve středu oznámil, že podá demisi. Rezignace je reakcí na protesty zemědělců v souvislosti se zvýšeným dovozem ukrajinského obilí, napsal polský server Onet.pl. Polští rolníci si stěžují na to, že polský trh zaplavila levnější ukrajinská produkce.

„Rezignoval jsem na funkci ministra zemědělství a rozvoje venkova, když jsem viděl, že základní požadavek zemědělců Evropská komise nesplní,“ prohlásil ve středu Kowalczyk. Evropská komise podle něj zveřejnila návrh na prodloužení dovozu obilí z Ukrajiny bez cla a bez kvót o další rok, tedy do června 2024, píše Onet. Polští rolníci podle Reuters požadovali zavedení dovozního cla.

Polsko povolilo tranzit ukrajinských zemědělských produktů, aby pomohlo zemi, která se už přes rok brání ruské vojenské agresi. Ukrajinské obilí má být přes Polsko převáženo nebo v zemi skladováno, aby se dostalo na mezinárodní trhy. Polští zemědělci však tvrdí, že ukrajinské produkty se místo toho ocitají na polském trhu, což způsobuje pokles místních cen. Na podobný problém upozorňují zemědělci i v dalších zemích Evropské unie.

Třetí zahraniční cesta ukrajinského prezidenta od invaze, nyní i s manželkou

Zelenskyj od vpádu ruských vojsk do své vlasti loni v únoru cestuje do zahraničí jen zřídka. Současná návštěva Polska je pro něj třetím výjezdem za hranice od začátku ruské invaze a zároveň je první oficiální návštěvou Polska, poznamenala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Zelenskyj dříve sousední zemi navštívil krátce při své loňské cestě do Washingtonu a letos v únoru při cestě do Londýna, Paříže a Bruselu.

Agentura AP také upozornila na fakt, že ukrajinského prezidenta nyní doprovází jeho žena Olena Zelenská. Od začátku ruské invaze první pár Ukrajiny do zahraničí cestoval samostatně.