Odvolaný šéf FBI řekne veřejně, co ví o údajném ruském vměšování

Trump nazval exšéfa FBI Comeyho šílencem (zdroj: ČT24)

S veřejnou výpovědí v americkém Senátu souhlasí James Comey, kterého prezident Donald Trump minulý týden nečekaně odvolal z čela Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Comey by měl Senátu říct, co ví o údajném ruském vměšování do loňských prezidentských voleb. Slyšení se uskuteční po 29. květnu.

James Comey strávil ze všech jmenovaných ředitelů FBI ve své funkci nejkratší dobu. Prezident Donald Trump jej nečekaně odvolal 9. května. Americká média dávají Comeyho konec v čele úřadu do souvislosti s vyšetřováním údajného ruského vměšování do kampaní před loňskými prezidentskými volbami.

Deník The New York Times psal o Trumpově snaze zastavit vyšetřování svého bývalého poradce Michaela Flynna. Podle výroků, které list zveřejnil, Trump nazval Comeyho minulý týden v rozhovoru s ruským ministrem zahraničí Lavrovem šílencem. „Vyhodil jsem šéfa FBI. Byl šílený, opravdový blázen. Čelil jsem velkému tlaku kvůli Rusku. Ten je teď pryč,“ řekl prý.

Ministerstvo spravedlnosti potvrdilo, že prezident byl odhodlán propustit Comeyho dřív, než dostal seznam jeho selhání. Bílý dům přitom tvrdil opak. Mluvčí prezidenta Sean Spicer podle New York Times nerozporuje pravdivost dokumentu, který koluje jako oficiální zápis z jednání. „Kvůli zveličování a zpolitizování vyšetřování vytvořil James Comey zbytečný tlak na naši schopnost jednat s Ruskem,“ podotkl mluvčí.

Bývalý šéf FBI James Comey
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

Bývalý ředitel FBI bude nyní o tom, co ví o předvolebním dění, vypovídat před senátním výborem pro zpravodajské služby. „Doufám, že objasní americkému lidu čerstvé událostí, o kterých se doširoka píše v médiích,“ uvedl předseda výboru Richard Burr.

Comey od svého odvolání veřejně nevystoupil. Již v březnu však vypovídal v Kongresu, kde řekl, že je FBI přesvědčen, že se Moskva pokoušela poškodit kandidátku Demokratické strany Hillary Clintonovou a dopomoci ke zvolení jejímu republikánskému sokovi Trumpovi. Stejný názor tehdy prezentovala i Národní agentura pro bezpečnost (NSA), která je součástí amerického zpravodajského systému.

Agentura AP a list The Washington Post napsaly, že Comey minulý týden požádal o více peněz na další vyšetřování této kauzy, což prý mohlo Trumpa k jeho odvolání přimět. Prezident nicméně tvrdí, že Comeyho chtěl pro ztrátu důvěry odvolat již delší dobu. 

Vyšetřování údajného ruského vměšování Trump označil za zbytečnou „šarádu“ za peníze daňových poplatníků a „podvod“ živený mstou demokratů za prohru ve volbách. Moskva jakýkoli pokus o ovlivnění amerických voleb popírá.