Nový Zéland je nejlepší v covidu, tvrdí studie. Díky tomu tam na koncert může přijít i třicet tisíc lidí

Největší a nejslavnější hudební festivaly světa, například britské Glastonbury, se už druhým rokem ruší. Na Novém Zélandu se naopak koncerty pro desetitisíce hudebních fanoušků odehrávají už teď. Pro svět i Česko, kde Rock for People nedávno uspořádal virtuální festival, je dění v tichomořském státu jako výjevem ze sci-fi. Zéland patří k zemím, které si s pandemií poradily nejlépe. Jde o spojení geograficky výhodné polohy a tvrdého režimu na hranicích.

„Z britských břehů vypadá současná situace Nového Zélandu idylicky,“ popsala stav korespondentka britského The Guardian Linda Geddesová.

Žádná druhá vlna, minimum nových případů a spíše doporučení než restrikce. Novozélandská realita v době, kdy na mnoha místech planety se pandemii koronaviru nedaří dostat pod kontrolu. Tichomořský stát má k zvládnutí covidu ty nejlepší geografické parametry. Rozkládá se totiž na ostrovech. 

Australská ABC ale poznamenala, že „klíčovým faktorem úspěchu“ bylo, jak tvrdě a rychle vláda reagovala na první případy a dokázala skrze karantény a lockdowny zamezit šíření nákaz. Tamní úřady navíc dokázaly velmi pohotově jednat – komunikace sektoru zdravotnictví byla „jasná“, píše na svém serveru ABC. Lidé dostávali pravidelně textové zprávy s novými informacemi.

Nezávislý australský think-tank The Lowy Institute v lednu zveřejnil studii, ve které hodnotí, jak se jednotlivé země vypořádaly s koronavirem. Nový Zéland je v čele tohoto žebříčku. Studie porovnávala data z 98 států světa a hodnotila vývoj ve 36 týdnech od stého potvrzeného případu koronaviru s daty dostupnými do 9. ledna 2021.

  • The Lowy Institute porovnával potvrzené případy covidu, úmrtí – i poměr na milion obyvatel. Kromě toho ještě zařadil do výpočtů poměr mezi udělanými testy a potvrzenými případy a počet testů na tisíc obyvatel. Nový Zéland pak ve výsledcích studie obstál nejlépe, průměrný index „zvládnutí pandemie“ měl na 94 procentech, druhý Vietnam na 90. V Evropě kromě ostrovních zemí Kypru a Islandu nejlépe obstálo Lotyšsko. Vůbec nejhůře si počíná v boji s covidem podle australského think-tanku Brazílie.
Nový Zéland, Auckland
Zdroj: Fiona Goodall/Reuters

Novozélandská „radikální“ cesta má i své zápory. Uzavřené hranice významně poškodily cestovní ruch. Epidemická čísla jsou ale přívětivá – od začátku pandemie se potvrdila nákaza u méně než dvou a půl tisíce lidí a nemoci podlehlo 25 pacientů.

Uvnitř země s téměř pěti miliony obyvatel se navíc život příliš nezměnil. Lidé zde mohou žít bez větších omezení. „Každodenní život většiny Novozélanďanů se jeví jako zcela normální a existuje jen velmi málo omezení,“ uvedl pro The Guardian Matt Boyd z novozélandské společnosti Adapt Research, která se věnuje průzkumům.

Zéland zavedl čtyři úrovně výstrah, v současnosti je na nejmírnější

V rámci protiepidemických opatření se na Novém Zélandu zavedly čtyři takzvané Alert Levely (úrovně výstrahy). Podle nich se pak odvíjí, podobně jako u českého PES, pravidla v zemi. Aktuálně je stát na první úrovni. Cestovat v jeho rámci tak mohou Novozélanďané bez omezení.

V případě, že by ale nějaká část přešla do druhé úrovně, cestování se neruší, platí ale restrikce a doporučení pro daný region: například nošení roušky na vnitrostátních leteckých linkách nebo ve veřejné dopravě velkých měst. S třetí a čtvrtou úrovní jsou pravidla samozřejmě striktnější. Se čtyřmi stupni výstrahy přišla země už v březnu, kdy byla situace kritičtější než nyní.

Za poslední měsíc se ale denní přírůstky na Novém Zélandu pohybují až na dva výjimečné případy v řádu jednotek. V únoru je situace ještě lepší, jsou dny, kdy země nehlásí žádný nový případ a denní maxima jsou jen na šesti potvrzených infekcích.

Díky minimálním přírůstkům covidu lze na Zélandu navíc snadněji trasovat a eliminovat další riziko šíření nákazy. Nový Zéland kvůli tomu vytvořil speciální aplikaci NZ COVID Tracer app. Tu pravidelně aktualizuje.

Podle Češky Kateřiny, která žije v Aucklandu osm let, jsou místní zodpovědní a aplikaci používají. „Pokud jdou kamkoliv ven, ať už do obchodu, restaurace nebo ke kadeřníkovi, naskenují si QR kód, který má každý podnik vylepený za výlohou. A pro ty, co aplikaci nemají, je vždy k dispozici papír a tužka. Proto je většinou jednoduché zjistit, kde se onen pozitivní člověk nacházel, a seznam míst se poté zveřejní. Lidé jsou zde velice ukáznění a poctivě skenují,“ popisuje.

Počet nových případů koronaviru na Novém Zélandu za poslední měsíc
Zdroj: health.govt.nz

S očkováním by se mohl Nový Zéland otevřít světu

Zatímco ve světě se už očkuje, Nový Zéland, i kvůli příznivé epidemické situaci, je s vakcinací obyvatel pozadu. Novozélandský lékový regulátor Medsafe schválil očkovací látku společnosti Pfizer a BioNTech teprve minulý týden. Informovala o tom agentura Reuters.

Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová v souvislosti s tím uvedla, že se země může začít připravovat na první fázi očkování. Dodávky vakcín by měl Zéland obdržet do konce prvního čtvrtletí letošního roku. K širší veřejnosti by se pak měla vakcína dostat v druhé polovině roku.

Do té doby se ale restrikce na hranicích příliš nezmírní. „Úkolem je nyní zajistit, aby vakcíny dostalo co nejvíce Novozélanďanů. Do té doby musí země zachovat svoji strategii, i přesto, že je velký zájem o mírnější přístup a uvolnění kontrol na hranicích,“ uvedl pro The New Zealand Medical Journal vysoký úředník ministerstva zdravotnictví Ashley Bloomfield.

  • V současnosti Nový Zéland povoluje vstup pouze omezenému okruhu osob, tedy novozélandským občanům a osobám s trvalým pobytem. V případě nutnosti cestovat u osob, které nespadají do kategorie občanů a trvalých rezidentů, je potřeba před cestou zajistit výjimku k povolení vstupu. Cestující, kteří přijedou na Nový Zéland mezinárodním letem, jsou povinni absolvovat 14denní karanténu, která je zpoplatněna.
  • Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí ČR
Novozélandské aerolinie
Zdroj: David Munoz/Reuters

První vlaštovkou a možnou předzvěstí povolování protiepidemických šroubů je zpráva z minulého týdne. Nový Zéland oznámil, že téměř po roce opět začne přijímat přistěhovalce. První by se měli dostat do země už v únoru.

„Se zavedenými zdravotními postupy a bezpečnými cestami jsme připraveni přivítat malé skupiny uprchlických rodin jako obyvatele Nového Zélandu, v zemi, kde začnou svůj nový život,“ uvedla Fiona Whiteridgeová z úřadu pro imigraci.

Zatím jde ale jen o symbolická čísla. V únoru na souostroví přicestuje skupina 35 migrantů, do konce června Zéland pak čeká přibližně 210 uprchlíků. Po příjezdu všichni musí do čtrnáctidenní karantény ve státem vybraném zařízení.

Příznivá situace umožňuje pořádat akce pro desetitisíce lidí

I díky přísnému režimu na hranicích se na Novém Zélandu daří držet život uvnitř země velmi rozvolněný. Svět paralyzovaný koronavirem tak může na „výjevy“ z ostrovního státu v Tichomoří koukat jen s těžko uvěřitelným pohledem.

Na Zélandu se mohou uskutečnit obří akce pro tisíce lidí – třeba hudební vystoupení. „Zatímco festivaly, včetně Glastonbury, jsou kvůli pandemii zrušeny, úspěch novozélandské covidové strategie znamená, že se tisíce lidí stále mohou scházet na živé koncerty,“ všímá si BBC.

V Česku, kde jsou už měsíce zavřená všechna koncertní místa i ty nejmenší kluby, věc nemyslitelná. To samé i v dalších zemích, třeba Spojených státech, kde se někteří organizátoři uchýlili k neortodoxním činům – v Oklahomě tak uspořádali koncert, na který dorazilo publikum v bublinách

Na Novém Zélandu ale bubliny potřeba nejsou. Tamní poprocková kapela Six60 vystupuje na turné až před 30 tisícovkami diváků. Je to jediná kapela na světě, která v současnosti jede „stadionovou tour“, trefně poznamenal hudební časopis NME.

Návštěvníci těchto velkých koncertů nemusejí nosit roušky ani mít negativní test na koronavirus, uvádí BBC. „Lidé se objímají, zpívají, jsou rameno na rameni,“ popisuje pro britskou stanici zpěvák Six60 Matiu Walters. Prostřednictvím velkých show chce ukázat lidem, co je možné po covidu. „Věci nemusejí být menší nebo obtížnější,“ dodal.

Rozvolněný režim mají i velké sportovní události. Už loni v říjnu v Aucklandu odehráli domácí ragbisté utkání s Austrálií před 46 tisícovkami diváků, informovala CNN. Je to jen další střípek do mozaiky toho, že Nový Zéland situaci, byť za užití tvrdých opatření, zvládl.

Ve sportovní terminologii můžeme zůstat: dodnes totiž rezonují slova premiérky Ardernové. Ta dříve v souvislosti s bojem s pandemií opakovaně označila svoji zemi za „náš pětimilionový tým“.

Češi na Zélandu žijí stejně jako před pandemií, bojí se ale o příbuzné

Běžným životem už na Novém Zélandu žijí všichni jeho obyvatelé, dokonce i největší město Auckland je v „normálu“, informuje BBC. Je jim doporučeno dodržovat hygienická pravidla, mít přehled o tom, koho potkali, ale žádné restrikce, které by omezovaly sociální život, zde nejsou. 

Češka Petra, která pobývá střídavě na několika místech Nového Zélandu, zmiňuje jen povinné nošení roušek v prostředcích veřejné dopravy v Aucklandu. Sama jinak žádná omezení neregistruje, pandemie na její život nedopadá, na dálku ale šíření koronaviru prožívá. „Mám strach o rodinu, se kterou jsem v kontaktu, a situaci sleduji průběžně. Plánuji se vracet zpět do Česka, takže také čekám na lepší situaci,“ popisuje žena, která vystřídala na Novém Zélandu několik brigád. 

I už zmiňovaná Češka Kateřina, která je momentálně na mateřské dovolené, situaci ve světě bedlivě pozoruje. „Zprávy ze světa a z České republiky ohledně pandemie sleduji pravidelně a musím říct, že je to pro mě dost těžko představitelné. Na jednu stranu jsem ráda, že mám to štěstí žít tady na bezpečném místě, na druhou stranu cítím obrovský strach o svoje blízké a těžkou bezmoc,“ říká. 

Myslím si, že hlavním klíčem k úspěšnému vypořádání se s pandemií tady na Novém Zélandu bylo to, že místní vláda zareagovala velice rychle a nekompromisně a dostala tak situaci pod kontrolu dříve, než se koronavirus stihl významně rozšířit mezi obyvatele. Probíhalo testování velkého počtu lidí každý den a při vyšším výskytu byl nařízen okamžitý lockdown.
Kateřina
Češka žijící v Aucklandu na Novém Zélandu

„Pokud by nedejbože někdo z rodiny vážně onemocněl, nebylo by vůbec jednoduché se odtud rychle dostat zpět domů. Přála bych si, aby si více lidí uvědomilo, že na tom, aby se situace zlepšila, máme každý svůj podíl a každé nezodpovědné chování může stát někoho jiného život,“ dodává.

V souvislosti s tím Kateřina několikrát zmiňuje, jak jsou Novozélanďané odpovědní a navzájem si pomáhají. „Mnohokrát jsem byla svědkem toho, jak lidé tady na Zélandu drží při sobě, opravdu jako jedna velká rodina,“ uzavírá.