Rok od uzávěry Wu-chanu se Čína bojí další vlny nákazy. Necestujte na novoroční oslavy, vyzývají úřady

Události ČT: Rok od lockdownu ve Wu-chanu (zdroj: ČT24)

Uplynul rok od lockdownu čínského města Wu-chan, odkud se do světa rozšířil koronavirus. Země si to připomíná premiérou propagandistického filmu Dny a noci ve Wu-chanu. Výročí přichází v době, kdy Čína po deseti měsících hlásí nový větší nárůst případů covidu-19, řádově sto až sto padesát případů denně. Stejně jako loni úřady vyzývají lidi, aby před nadcházejícím lunárním novým rokem necestovali.

Přesně před rokem ukazovala videa sdílená na sociálních sítích wu-chanské nemocnice, které nezvládaly nápor pacientů, vyčerpané zdravotníky a obyvtele, kteří bezradně hledali pomoc. Cenzura pak videa rychle smazala a lockdownem Wu-chanu vláda napravovala, co zanedbaly místní úřady. Ignorovaly nebezpečí a potrestaly lékaře, kteří se pokoušeli varovat.

V současnosti vede město normální život bez omezení. Z nejhoršího se dostalo po 76 dnech izolace, přísného oddělování pacientů a jejich kontaktů a plošného testování. „Lidé prošli striktní karanténou, která se nedá srovnat s tím, co prožili na Západě. Nesměli vůbec vycházet z bytů ani chodit do práce. Na venkově dokonce bylo běžné, že rodinám nemocných zatloukli dveře prkny,“ přiblížila zpravodajka ČT v Číně Barbora Šámalová.

Epidemiologové odhadují, že nemoc covid-19 prodělalo půl milionu lidí, tedy desetkrát víc, než je počet potvrzených případů. 

Média mají zákaz výročí pokrývat a propaganda prosazuje optimistická videa a články o znovuzrození Wu-chanu, v nichž se o smutku a hněvu obyvatel nemluví.

Státem podpořený snímek Dny a noci ve Wu-chanu, který vzdává hold obyvatelům a zdravotníkům města v boji s nákazou a který měl premiéru v předvečer výročí, podle agentury AP podporuje tvrzení čínské vlády, že opatření přijatá čínským vedením dala světu cenný čas připravit se na pandemii. Podle kritiků naopak vládnoucí komunistická strana infekci nejprve tajila a její opožděná reakce přispěla k počátečnímu rozšíření nákazy.

„Je to neuvěřitelné, ale propaganda v posledních měsících zpracovala veřejné mínění tak, že mnozí lidé včetně obyvatel Wu-chanu jsou přesvědčení, že virus pochází odjinud, do města byl zavlečen a Čína se stala jeho obětí, nikoli původcem celosvětové krize,“ upozornila zpravodajka Šámalová.

Rizikové jsou některé oblasti, opatření zpřísnil i Peking

V Číně přibývá za poslední zhruba týden více než sto nakažených denně, což je zatím jen zlomek toho, co země zažívala před rokem. Vyvolává to však obavy z propuknutí další vlny nákazy v době, kdy se miliony lidí vydají na cestu za rodinami před lunárním novým rokem, který začne v první polovině února. Čínské úřady však věří, že při zachování současných opatření, mezi něž patří především cestovní omezení, se podaří předejít další vlně epidemie.

Přestože život je ve většině provincií v normálu, některé oblasti jsou stále považované za rizikové. Naposledy se mezi ně zařadil severovýchod Číny, kde se objevily stovky případů. Několik měst a vesnic je proto v izolaci a znovu se staví polní nemocnice.

Opatření tento týden zesílil i Peking, který oznámil, že prověří všechny jednotlivce, kteří do města přijeli ze zahraničí od 10. prosince loňského roku. Uzavře jednu ze stanic podzemní dráhy v blízkosti čtvrti, v které se objevilo několik nově nakažených obyvatel. Obavy vyvolalo také to, že v Pekingu lékaři potvrdili první případy nakažlivější varianty koronaviru, která se v loňském roce poprvé objevila ve Velké Británii.