Novináře Chášakdžího zavraždili na příkaz Rijádu, potvrdila vyšetřovatelka OSN

Loňskou vraždu saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího naplánovali a provedli představitelé saúdskoarabského státu. V předběžné zprávě to uvedla zvláštní zpravodajka OSN Agnes Callamardová. Výsledky jejího vyšetřování tak odpovídají závěrům, ke kterým došli i turečtí vyšetřovatelé. Chášakdží byl zavražděn na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu loni 2. října. Rijád v pátek vinu znovu popřel.

Chášakdžího vražda podle zvláštní zpravodajky představuje „nejvážnější porušení nejzákladnějšího práva nás všech, práva na život“. Novinářova vražda podle ní byla „brutální a úkladná“ a Saúdská Arábie navíc podkopávala snahy Turecka o vyšetření jeho smrti. 

Tým OSN během pobytu v Turecku shromáždil také důkazy, že se na plánování vraždy podíleli zástupci saúdskoarabského státu. Konečnou zprávu ze svého vyšetřování zveřejní Callamardová v červnu.

Vyšetřovatelka OSN Agnes Callamardová
Zdroj: ČTK/ABACA

Ankara chce spolupracovat s OSN, žádá vydání pachatelů

Callamardová se v Turecku setkala mimo jiné s ministrem zahraničí Mevlütem Cavusogluem či istanbulským hlavním státním zástupcem.

Mluvčí tureckého prezidenta Fahrettin Altun uvedl, že zjištění OSN jsou v souladu s těmi tureckými a že Ankara je odhodlána spolupracovat s případným vyšetřováním OSN.

„Absolutní nedostatek transparentnosti“ od saúdskoarabských úřadů je podle něj hluboce znepokojivý a poškozuje důvěryhodnost představitelů Saúdské Arábie. Altun vyzval Rijád k vydání pachatelů novinářovy vraždy do Turecka na důkaz snahy vykonat spravedlnost.

Podle CIA nechal novináře zabít korunní princ

Džamál Chášakdží byl kritikem saúdskoarabského režimu. Rijád vraždu přiznal se zpožděním, původně ji popíral. Chášakdžího tělo se dodnes nenašlo.

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) podle listu The Washington Post dospěla k závěru, že Chášakdžího vraždu nařídil přímo saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán, Rijád to však popírá. „Víme, že to nebyla povolená operace. Nikdo k ní nedal příkaz,“ zdůraznil v pátek saúdskoarabský státní ministr pro zahraniční záležitosti Ádil Džubajr.

Saúdská Arábie zahájila na začátku ledna proces s jedenácti podezřelými z Chásakdžího vraždy. Podle saúdskoarabské státní tiskové agentury SPA prokurátor žádá trest smrti pro pět z nich.

Vražda vyvolala mezinárodní skandál a napětí ve vztazích mezi Rijádem a Ankarou i západními zeměmi včetně USA.