Nepokoje v Pákistánu eskalují. Armáda přitvrzuje při střetech s příznivci bývalého premiéra

Horizont ČT24: Nepokoje v Pákistánu eskalují (zdroj: ČT24)

Pákistánská armáda ve středu upozornila, že hodlá tvrdě reagovat v případech nových pokusů o útoky na zařízení a majetek ozbrojených sil, státu nebo orgánů činných v trestním řízení. Násilné protesty v zemi vypukly poté, co byl bývalý premiér Imran Chán zadržen před soudním stáním v Islámábádu. Demonstrace příznivců tohoto opozičního vůdce pokračují i nadále a dosud si vyžádaly nejméně čtyři oběti a přes 150 zraněných z řad protestujících a policistů. Vláda ve středu schválila nasazení armády v ulicích hlavního města.

Podle svědků a videozáznamů vybrakovali členové Chánova Hnutí za spravedlnost (PTI) rezidenci vrchního vojenského velitele v expremiérově domovském Láhauru a zaútočili na bránu velitelství armády v Rávalpindí. V provincii Paňdžáb, kde se obě zmíněná města nacházejí, dosud protestující vydrancovali přes čtrnáct vládních budov a zapálili více než pětadvacet policejních vozidel.

Pákistánská vláda vedená Šahbázem Šarífem ve středu ve snaze o obnovení pořádku schválila nasazení armády v Islámábádu, uvedla televize al-Džazíra. Doporučila rovněž, aby ti, kdo se při protestech dopustili žhářství a násilí, byli obviněni na základě protiteroristických zákonů. Chánovy příznivce, kteří zaútočili na zařízení armády, vláda označila za „protistátní“. Vojenské jednotky byly podle indického listu Times of India od středy rozmístěny také v Paňdžábu.

„Protesty eskalují nejen v metropoli, ale také v dalších částech země,“ oznámil zpravodaj televize al-Džazíra z Islámábádu. Záběry na sociálních sítích ukazují, že demonstranti střílí na bezpečnostní složky, které palbu opětovaly. V několika městech si podle televize protesty vyžádaly nejméně sedm obětí z řad členů PTI. List The Guardian píše o nejméně čtyřech mrtvých.

Soud: Chán může být osm dní ve vazbě

Policie v souvislosti s protesty zadržela téměř tisícovku stoupenců opozičního vůdce. Média rovněž informovala o zadržení dalšího člena PTI, bývalého pákistánského ministra zahraničí Šáha Mahmúda Kurešího. Jeho zatčení ale následně PTI popřela na Twitteru.

Chánova strana a jeho příznivci tvrdí, že zatčení zosnovala armáda. „Formálně (armáda) spadá pod ministerstvo vnitra, ve skutečnosti má ale veškeré řízení a kontrolu ve svých rukou,“ uvedla bývalá ministryně pro lidská práva Širín Mazaríová. Vůdci PTI občany vyzvali, aby v protestech pokračovali, ale nesnažili se „brát spravedlnost do svých rukou“.

Podle pákistánského ministra vnitra Rana Sanaulláha byl Chán zatčen na základě zatykače, který vydal národní protikorupční úřad. Ten ministr označil za nezávislý orgán. Chán a jeho manželka podle něj dostali rozsáhlé pozemky a nemovitost od jednoho realitního magnáta, kterého protežovali a který rovněž čelí obvinění britských úřadů z praní špinavých peněz.

Soud v Islámábádu, který se z bezpečnostních důvodů konal v policejním objektu, kde je politik zadržován, ve středu rozhodl, že Chán může být osm dní držen ve vazbě. Zatčení ve středu Chánův právnický tým napadl u islámábádského soudu, ten ho ale označil za legální. Hnutí za spravedlnost zvažuje, že se obrátí na nejvyšší soud.