Němečtí strojvedoucí ukončili druhou stávku. Nemusí být poslední, varovali

Podle plánu v noci na středu skončila stávka strojvedoucích německé železniční společnosti Deutsche Bahn (DB). Dráhy hlásí, že provoz se daří obnovovat dle běžných jízdních řádů. Strojvedoucí nákladních vlaků protest zahájili v sobotu odpoledne, v pondělí nad ránem se k nim přidali kolegové z osobní dopravy.

„Stovky pracovníků v centrálách, dílnách a také palubní servis v úterý a v noci pracovaly na tom, aby mohlo být asi 860 dálkových vlaků a okolo 21 tisíc regionálních vlaků a vlaků městské železnice S-Bahn opět vypraveno v normálním provozu,“ konstatovaly ve středu ráno dráhy DB.

Odborový svaz strojvedoucích, který tento měsíc stávkoval již podruhé, chce dosáhnout ještě letos zvýšení mezd o 1,4 procenta a v nadcházejícím roce o dalších 1,8 procenta. Požaduje také jednorázový příspěvek 600 eur (zhruba 15 300 korun) kvůli dopadům pandemie covidu-19. DB nabízejí vyšší mzdy od roku 2022, argumentují přitom hospodářskými dopady pandemie, o příspěvku ale chtějí jednat.

Šéf odborů Claus Weselsky již varoval, že ve středu ukončená stávka nemusí být poslední a že nyní bude záležet na DB, s jakou nabídkou přijde. „Můžeme stávkovat déle než teď,“ řekl v rozhovoru s deníkem Frankfurter Allgemeine Zeitung.