Někdejší rival Orbán gratuloval Ficovi jako jeden z prvních. Těší se na spolupráci

Maďarský premiér Viktor Orbán poblahopřál jako jeden z prvních zahraničních politiků Robertu Ficovi, jehož strana Smer – sociálna demokracia zvítězila v parlamentních volbách na Slovensku. Označil Fica za vlastence a uvedl, že se těší na spolupráci s ním.

„Hádejte, kdo je zpátky! Blahopřeji Robertu Ficovi k jeho nespornému vítězství ve slovenských parlamentních volbách. Je vždy dobré spolupracovat s vlastencem. Těším se na to!“ uvedl maďarský premiér na síti X.

Podle některých pozorovatelů mají k sobě oba politici čím dál blíže. „Když byl v opozici, Fico se stal blízkým spojencem maďarského premiéra Viktora Orbána, zvláště pokud jde o kritiku Evropské unie, “ uvedla například americká zpravodajská televize CNN. Komentátoři si všímají například také toho, že Fico, stejně jako Maďarsko nehodlá poskytovat vojenskou pomoc Ukrajině čelící ruské vojenské agresi.

Fico a Orbán přitom na počátku minulého desetiletí stáli v čele vlád zemí, jejichž vztahy se významně zhoršovaly. Spory ztělesněné například zákazem vstupu na slovenské území maďarskému prezidentovi, maďarským zákonem o dvojím občanství či střety nacionalistů se stupňovaly již za Orbánova předchůdce Ference Gyurcsányho, ale Orbánova vláda, která vzešla z voleb v roce 2010, uklidnění zpočátku nepřinesla. Fico ale tehdy po několika měsících jako premiér skončil. Když byli oba politici souběžně premiéry znovu v letech 2012 až 2018, vztahy jejich zemí i jich samotných byly již o poznání lepší.

Od nejvýše postavených politiků v Česku naopak zatím Ficovi žádné blahopřání nepřišlo. Premiér Petr Fiala na síti X pouze popřál Slovákům, „ať povolební vyjednávání vedou k sestavení dobré vlády“. Vyjádřil také přesvědčení, že Česko a Slovensko budou na vládní úrovni nadále úzce spolupracovat ku prospěchu obou zemí.