Napětí na Blízkém východě doléhá i do Vídně. Odehrálo se tam několik incidentů včetně žhářského útoku

Napětí v Rakousku kvůli dění na Blízkém východě (zdroj: ČT24)

Napětí spojené s Gazou silně doléhá i do Vídně - skrze tamní arabskou komunitu. V rakouské metropoli se v posledních týdnech odehrálo několik incidentů včetně žhářského útoku a provokací při protestech. Tradičně neutrální alpská země se v konfliktu jasně staví na stranu Izraele, což kromě ulice vyvolalo spory i ve vládě.

Před několika dny zasáhl požár židovskou část centrálního hřbitova ve Vídni. Počtem pochovaných je hřbitov možná největší na světě. Vstup do zdejší židovské síně někdo podpálil jako odpověď na tisíce kilometrů vzdálený konflikt.

Nacistický symbol a slovo „Hitler“ z omítky už zmizely. Technické služby ale stále likvidují následky. Celý incident se obešel bez zranění, přesto město zasáhl. „Židé a židovské instituce jsou terčem útoků a není jasné, kdy tomu bude konec. Je to stále víc a víc nebezpečné,“ řekl předseda židovské komunity ve Vídni Oskar Deutsch.

Projevy antisemitismu odsoudil rakouský kancléř Karl Nehammer, o den později se v centru Vídně uskutečnila velká demonstrace proti antisemitismu a na podporu židovské komunity.

I ve Vídni se ale ozvala také silná arabská menšina odsuzující pro změnu izraelskou odvetu v Gaze. 

Tradičně neutrální rakouská vláda ovšem hájí jasnou pozici. „Hamás je teroristická organizace. Nelze stavět na stejnou úroveň pluralitní demokratický stát a teroristickou organizaci. A znovu, měli bychom si dávat pozor na směšování agresorů a obětí,“ řekl rakouský ministr evropských a zahraničních záležitostí Alexander Schallenberg.

Rakousko stejně jako Česká republika nedávno odmítlo rezoluci OSN o příměří v Gaze. A dokonce dočasně zastavilo pomoc Palestině. Kroky konzervativních lidovců následně kritizoval i koaliční partner Zelení. Kromě ulic je tak rušno také v nejvyšší politice. I proto experti vyzývají k opatrnému přístupu ze všech stran. Tak aby rakouská metropole, stejně jako areál s více než půl milionem zesnulých, byla propříště dál především místem klidu.