Na Slovensku oficiálně začíná předvolební kampaň, šéf sněmovny vyhlásil termín hlasování

Na Slovensku začíná kampaň před předčasnými parlamentními volbami. Termín hlasování totiž vyhlásil v návaznosti na dřívější rozhodnutí tamní sněmovny její šéf Boris Kollár, uskuteční se 30. září. Kollárovo rozhodnutí bylo v pátek oficiálně zveřejněno ve sbírce zákonů. Podle průzkumů se největší popularitě u voličů těší sociální demokraté (Smer-SD) bývalého trojnásobného premiéra Roberta Fica, který dlouhodobě odmítá vojenskou pomoc bránící se Ukrajině.

Po vyhlášení termínu voleb už politické strany a hnutí nemohou změnit svůj název. Tuto možnost v květnu využilo například nejsilnější parlamentní hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Místo vytvoření volební koalice OĽaNO upravilo svůj název tak, že do něj zahrnulo i další formace, se kterými patrně vytvoří společnou kandidátní listinu. Tu musí strany odevzdat nejpozději na začátku července.

Zatímco samostatně kandidující straně stačí pro zisk křesel ve sněmovně dosáhnout ve volbách alespoň pěti procent hlasů, pro koalice platí vyšší volební práh.

O konání předčasných voleb v termínu na konci září rozhodla slovenská sněmovna letos v lednu. Učinila tak poté, co loni v prosinci vyslovila nedůvěru tehdejšímu kabinetu premiéra Eduarda Hegera. Jeho vláda předtím přišla o parlamentní většinu kvůli odchodu liberální strany Sloboda a Solidarita (SaS) ze čtyřčlenné vládní koalice. Rozchodu předcházely dlouhodobé spory mezi SaS a šéfem OĽaNO Igorem Matovičem. Hegerův kabinet pak v polovině letošního května vystřídala úřednická vláda ekonoma Ľudovíta Ódora.

Fico je kopií Orbána, říká šéfredaktor Aktuality.sk

Před rostoucí popularitou expremiéra Fica ovšem varují někteří experti. „Fico se stal kopií maďarského premiéra a je velmi pravděpodobné, že pokud sestaví po zářijových volbách vládu, bude druhým Orbánem v Evropské unii,“ míní šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy.

Podle něj budou mít ztíženou pozici zejména voliči „středopravých stran“. „Pokud se strany před volbami nedohodnou a nevytvoří nějaké koaliční celky, pak reálně hrozí, že sedm, osm stran nemusí mít v budoucím parlamentu svoje zastoupení, a tím pádem by propadlo možná až přes milion voličských hlasů,“ komentuje možný vývoj.

Slovenský novinář Bárdy k tamní kampani před parlamentními volbami (zdroj: ČT24)