Na Slovensku obvinili bývalého šéfa elitního policejního útvaru kvůli podezření z lustrování novinářů

Slovenská policejní inspekce obvinila jednoho ze tří policistů, kteří byli ve čtvrtek zadrženi kvůli podezření, že nelegálně lustrovali novináře a prokurátory v policejních databázích. Obviněným je bývalý šéf elitního policejního útvaru Pavel Vorobjov. Další dva policisty vyšetřovatel v souvislosti s prověřováním neoprávněného získávání údajů z policejních databází neobvinil.

Bývalý ředitel jednoho z útvarů Národní kriminální agentury Vorobjov byl podle starších informací slovenských médií podezřelý z toho, že vyhledával údaje o osobách v policejních databázích i pro podnikatele Mariana Kočnera. Podnikatel je kromě jiného obviněn z objednání vraždy novináře Jána Kuciaka, kterému ještě v roce 2017 v telefonickém rozhovoru vyhrožoval, že najde „špínu“ na něj a na jeho rodinu a získané informace zveřejní.

Vorobjov dříve tvrdil, že prověřování údajů vykonával pro někdejšího slovenského policejního prezidenta Tibora Gašpara, později ale výpověď změnil. Gašpar popřel, že by takový pokyn svému podřízenému vydal. Vorobjov byl letos na vlastní žádost přeložen k jinému policejnímu útvaru.

Už ve čtvrtek se dostali na svobodu dva policisté, které inspekce v případu rovněž zadržela. Podle médií šlo o Milana Mihálika, zástupce ředitele policejní jednotky pro odhalování nejzávažnějších případů majetkové a hospodářské kriminality, a analytika Michala Zubčáka.

V souvislosti s vyšetřováním nezákonných lustrací novinářů dříve na policii vypovídali i poškození redaktoři. Ti zveřejnili informace, že někdo z policie sestavil seznamy s osobními údaji novinářů, údaji o jejich rodinných vazbách či používaném motorovém vozidle.