Generální prokurátor kritizoval policejního prezidenta. Nelíbí se mu, jak informuje o vraždě Kuciaka

Slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár nepřímo kritizoval policejního prezidenta Tibora Gašpara kvůli informování veřejnosti o vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Policejní šéf podle něho hovoří o nepotvrzených stopách.

„Nepatřím k těm lidem, kteří byť i jen při náznaku, že bychom měli informace, které by mohly vést určitým směrem, s tím šel do médií a pak máme během dvou dní tři verze (zločinu),“ řekl generální prokurátor Čižnár v rozhovoru, který s ním v pátek natočila televize TA3.

Zemřel-li Kuciak kvůli své práci, musí podle něho stát ukázat sílu. „Pokud se to stalo u nás, nastal čas dokázat, ať se to někomu líbí, nebo ne, že tento stát má sílu a umí v takových případech zasáhnout,“ řekl také Čižnár.

Kuciaka s jeho snoubenkou Martinou Kušnírovou zavraždil minulý týden neznámý střelec v jejich domě nedaleko Trnavy. Mladý novinář v nedokončeném článku psal o podnikání a možných dotačních podvodech italských podnikatelů na východním Slovensku. Tito muži jsou spojováni s mafií a v minulosti měli podnikatelské vazby na blízké spolupracovníky slovenského premiéra Roberta Fica, kteří již složili své funkce na úřadu vlády.

K odchodu je vyzýván i minist vnitra Robert Kaliňák. Ten to však opakovaně odmítá. Naposledy tak učinil v televizní debatě. Prohlásil, že se chce zaměřit hlavně na vyšetření případu. Ke složení funkce ho kvůli údajným pochybením tlačí veřejnost, opozice a taky koaliční strana Most-Híd.

Čižnár zvažuje zřízení mezinárodního vyšetřovacího týmu

Slovenská policie v sobotu propustila sedm Italů, které zadržela v souvislosti s vyšetřováním Kuciakovy vraždy. Generální prokuratura řeší, zda nezřídit mezinárodní vyšetřovací tým, v němž by byla minimálně slovenská a italská strana, řekl také v televizi TA3 generální prokurátor Čižnár.

Od středy do pátku se okolnostmi vraždy novináře a jeho partnerky bude zabývat také osmičlenná delegace Evropského parlamentu, napsal německý list Welt am Sonntag s odvoláním na zdroje v EU. Europoslanci se prý sejdou se slovenským premiérem Robertem Ficem, několika ministry nebo novináři, kteří se netají svými kritickými postoji vůči Ficově vládě.

Policie prosí řidiče s kamerami v autě o spolupráci

Slovenská policie žádá motoristy, kteří ve středu 21. února, zejména mezi 17:00 a 22:00, projížděli okresy poblíž Kuciakova bydliště, aby jí předali kamerové záznamy ze svých vozidel.

Bližší informace k této žádosti neuvedla. Až dosud policie uváděla, že zločin byl spáchán mezi čtvrtkem a nedělí. Zřejmě se tak ale stalo dřív, vyvodil server Sme.sk z policejní žádosti a připomněl, že matka zavražděné novinářovy snoubenky uváděla, že s dcerou se nedokázala spojit již od středy.