Most-Híd žádá odchod Kaliňáka, ministryně spravedlnosti je prý připravena na protestní demisi

Menší slovenská vládní strana Most-Híd žádá po vraždě novináře Jána Kuciaka rezignaci ministra vnitra Roberta Kaliňáka. Pokud se tak do týdne nestane, je připravena na protest rezignovat ministryně spravedlnosti za Most-Híd Lucia Žitňanská. Odchod Kaliňáka, který je zároveň místopředsedou nejsilnější vládní strany Smer-sociální demokracie (Smer-SD) premiéra Roberta Fica, požaduje také opozice.

Předseda formace Most-Híd Béla Bugár po několikahodinovém jednání se spolustraníky neupřesnil, zda je Kaliňákova rezignace podmínkou pro setrvání jeho strany v koalici.

„Nadále přetrvává názor, že ministr vnitra by měl odstoupit. Uvědomujeme si i to, že k uklidnění situace a celospolečenského napětí v první řadě musí jednat strana Směr-sociální demokracie. Nemyslím si, že by bylo potřebné obětovat i vládu,“ řekl Bugár. Dodal, že další postoj jeho strany bude záviset na rozhodnutí strany Smer-SD.

Podle Bugára nelze vyloučit, že v případě setrvání Kaliňáka v ministerské funkci by poslanecký klub jeho strany mohl opustit jeden ze zákonodárců.

Server Aktuality.sk v této souvislosti napsal, že podat demisi je připravena ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská.

„Je zřejmé, že dokud ministr vnitra a prezident policejního sboru (Tibor Gašpar) ze své funkce neodstoupí, případ kruté dvojí vraždy a vyšetřování politických kontaktů v italských mafiánských kruzích se pro naši společnost nemůže uspokojivě uzavřít,“ uvedl během dne na sociální síti státní tajemník na ministerstvu kultury za Most-Híd Konrád Rigó.

Most-Híd už prosadil odchod dvou Ficových spolupracovníků, na jejichž někdejší podnikatelské vazby s osobami patrně blízkými italské mafii Kuciak upozornil v nedokončeném článku. Tajemník bezpečnostní rady státu Viliam Jasaň a hlavní státní poradkyně Mária Trošková ve středu odešli ze svých pozic na úřadu vlády až do vyšetření případu.

Kvůli vraždě Kuciaka ve středu oznámil rezignaci ministr kultury a někdejší místopředseda strany Smer-SD Marek Maďarič.

  • Slovenská opozice se v minulosti neúspěšně pokoušela ve sněmovně odvolat Kaliňáka z postu ministra v souvislosti s jeho obchodními aktivitami s podnikatelem Ladislavem Bašternákem, který byl mezitím obviněn z daňových deliktů. Premiér Fico, který si od Bašternáka pronajímá luxusní byt v prestižní bratislavské čtvrti, tehdy označil Kaliňáka za nejlepšího ministra vnitra v historii Slovenska. Kaliňák zmiňovaný post zastává nepřetržitě od roku 2012, ministrem vnitra byl i v první Ficově vládě v letech 2006 až 2010.
obrázek
Zdroj: ČT24

Přizvěte zahraniční vyšetřovatele, žádá Most-Híd

Most-Híd se rovněž vyslovil pro rozšíření vyšetřovacího týmu, který se zabývá případem vraždy novináře a jeho přítelkyně. „Právě proto, aby vyšetřování bylo důvěryhodné a nezávislé, je potřebné rozšířit vyšetřovací tým a zapojit do něj mezinárodní vyšetřovatele z různých zemí,“ řekl Bugár.

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar dříve během dne řekl, že slovenská policie spolupracuje se čtyřmi experty z Europolu, podle Kaliňáka se do vyšetřování případu zapojily česká i italská policie a pomoc potvrdily kromě Europolu i americká FBI a britský Scotland Yard.

Nenechte to tak, prosí média i celou společnost matka Kuciakovy přítelkyně (zdroj: ČT24)

SNS reziganci Kaliňáka a Gašpara nepožaduje

Třetí koaliční partner, nacionalistická Slovenská národná strana (SNS), o rezignaci ministra vnitra Kaliňáka ani policejního prezidenta Gašpara nemluví. Na opakovanou otázku novinářů místopředseda SNS Anton Hrnko odpověděl, že jeho strana nechce destabilizovat situaci, ale dopracovat se k výsledkům.

„Nám jde o vyšetření případu. Pokud by došlo k narušení vyšetřovacích týmů, mohlo by to být nebezpečné pro závěry vyšetřování. Například to, co předvádí opozice, to bych nazval maření vyšetřování, což je trestný čin,“ uvedl Hrnko.

Premiér a předseda strany Smer-SD Robert Fico opozici ve středu obvinil, že vraždu Kuciaka a jeho partnerky zneužívá v politickém boji s cílem převzít moc. Opozice uspořádala v Bratislavě vzpomínkové shromáždění na počest obou zavražděných a již dříve vyzvala Fica, aby v souvislosti s kauzou prosadil odchod Kaliňáka a Gašpara.