Šéfredaktor Denníku N: Garnitura, která řídí slovenský stát, doteď dělala z novinářů nepřátele a terče

Šéfredaktor Denníku N: Slovenští politici z novinářů dělali nepřátele a terče (zdroj: ČT24)

Když Slováci zvládli devadesátá léta bez zabíjení novinářů, myslel si šéfredaktor Denníku N Matúš Kostolný, že se jich tyto způsoby netýkají. Po vraždě novináře Jána Kuciaka říká, se mýlil. Je to podle něj nepředstavitelné a nemůže to tak zůstat. Upozorňuje na to, že nejvyšší představitelé Slovenska dosud dělali z novinářů nepřátele a terče.

Jak informace o vraždě Jána Kuciaka ovlivnila denní chod redakce i to, jak budete pracovat do budoucna?

Je to šok a zděšení. Neznám žádného kolegu, který by si myslel, že se tohle může stát, protože je to jednoduše něco, co se mi nespojuje se Slovenskem. Když jsme přežili devadesátá léta bez takových odporných činů, tak jsem si možná naivně myslel, že se nás to netýká. Mýlil jsem se. V tomto momentě se všichni snažíme pochopit, co se stalo, jaké jsou příčiny a co tomu předcházelo. Určitě se budeme muset zařídit, protože se zdá, že toto je země, kde se střílejí novináři.

Budete také žádat o ochranu? Slyšeli jsme policejního prezidenta, který k tomu vyzval.

V tomto momentě na to ještě nedokážu odpovědět, ale určitě se pokusíme i my nějakým způsobem více zabývat bezpečností, protože i naši reportéři pracují na tématech, která jsou extrémně citlivá. Problém, který s výzvou policejního prezidenta mám, je ten, že garnitura, která momentálně řídí slovenský stát, doteď z novinářů veřejně dělala nepřátele a terče. Teď se najednou budou chránit? Doufám, že se jim to podaří a že pro to udělají všechno. Jen se ptám, co se dělo doteď.

TK slovenského policejního prezidenta (zdroj: ČT24)

Na tiskové konferenci s policejním prezidentem padaly otázky na to, jestli policie udělala dost i ve vztahu k novinářům, jaká panuje atmosféra mezi policisty a novináři nebo mezi politiky a novináři. Když říkáte, že je z novinářů terč kvůli politikům, co se na Slovensku děje?

To jsou konkrétní vyjádření nejvyšších představitelů této země v čele s premiérem Robertem Ficem, který celé roky nazývá novináře prostitutkami, hyenami, mluví o nich jako o nepřátelích země, ukazuje na ně prstem téměř při každé kauze, kterou novináři otevřou, mluví o tom, že si vymýšlejí, že jsou to lži a že šíří zlo. Nedělá to sám, dělá to více politiků. Ideální vztah s novináři samozřejmě neměli ani představitelé policie a tak dále.

Jsou tady konkrétní kauzy, které média a noviny otevírají poslední roky, a v některých figurují jako aktéři nejvyšší představitelé země. Jsou to daňové podvody, ale i jiné kauzy, kde se objevují jména jako ministr vnitra Robert Kaliňák nebo premiér Robert Fico. Žádná z těchto kauz nebyla vyšetřena, vždy to končí tím, že ‚skutek se nestal'.

Teď nás policejní prezident ujišťuje, že všechno se vyšetří a všechno bude dobré. Já se ptám: Kde máme brát jistotu, proč právě teď by se něco mělo vyšetřit, když doteď byla každá novinářská kauza, kterou média otevřela, zlehčovaná a výsledek byl, že není co vyšetřovat, že si to média jakoby vymýšlejí nebo píšou blbosti.

Bavíme se teď jenom o atmosféře, která panuje na Slovensku, nemá snad Denník N nějakou informaci, že by se přímo smrt Jana Kuciaka vztahovala k činnosti nějakého politika, že by za tím stál někdo z politického prostředí?

To bych nechtěl ani náhodou naznačovat, protože zaprvé o tom nevíme skoro nic. Dozvěděli jsme se o tom hrozném činu dnes ráno a myslím, že i policie nebo prokuratura zatím jenom vyšetřuje a zjišťuje, co se děje. Že sám policejní prezident řekl na tiskové konferenci, že s největším pravděpodobností jde o vraždu v souvislosti s novinářskou prací, tak to je potvrzení nejhorší verze, kterou jsme si ani nedovedli představit. Ale nechtěl bych naznačovat žádné propojení.

Události: Vražda slovenského novináře Jána Kuciaka (zdroj: ČT24)

Ale psal o kauzách, které byly nejcitlivější, byl jedním z mála investigativních novinářů v této zemi, který se věnoval korupčním a jiným skandálům, které se dotýkaly i politiků nebo představitelů řekněme podvodnické vrstvy, která se motá kolem vedoucích špiček státu. Kauzy, o kterých psal, jsou nejvážnější kauzy za poslední roky.

Stále se nedovedu smířit s tím, že by to mělo znamenat, že odteď jsme se posunuli, nechci být zlý, na úroveň Ruska, kde jsme zvyklí sledovat ve zprávách, že se novináři takovýmto způsobem likvidují, mučením až vraždou. Stále jsem ve stavu zděšení, že si musím všechny myšlenky utřídit. Je to něco nepředstavitelného a nemůže to tak zůstat.