Na Maltě odstoupili dva ministři i šéf úřadu premiéra. Spekuluje se o souvislosti s vraždou novinářky

Kvůli vyšetřování vraždy novinářky Daphne Caruanaové Galiziové rezignoval šéf úřadu maltské vlády Keith Schembri. Informoval o tom deník The Times of Malta. Přerušení práce ve vládě později oznámil i ministr hospodářství Christian Cardona a také šéf resortu turistiky Konrad Mizzi.

Premiér Joseph Muscat neuvedl, z jakého důvodu jeho důležitý spolupracovník Schembri odchází. Maltská média tvrdí, že ho vyslýchala policie kvůli jeho údajným kontaktům s obchodníkem Yorgenem Fenechem, který byl v souvislosti s vraždou zatčen minulý týden.

Na policii byl v sobotu krátce i ministr hospodářství Cardona. Popřel, že by se zločinem měl cokoliv společného. V úterý ale prohlásil, že je „v národním zájmu“, aby z funkce odešel, než se případ vyjasní.

Nový svědek

Třiapadesátiletá Caruanaová Galiziová, která na svém blogu psala o korupci ve vládních kruzích, zahynula v roce 2017 při výbuchu bomby ve svém voze. Policie zatím nebyla při rozkrývání pravděpodobně nájemné vraždy příliš úspěšná. Ze smrti novinářky byli letos obžalováni tři muži, všichni ale tvrdí, že jsou nevinní.

Vyšetřování dosud neobjasněné vraždy však před týdnem nabralo na obrátkách. Policie totiž zatkla muže, který o sobě tvrdí, že byl prostředníkem mezi objednavatelem a vykonavateli vraždy. Pár dní nato policie zadržela maltského obchodníka Fenecha. Údajný prostředník žádal za své informace imunitu při dalším vyšetřování, což mu úřady v pondělí přislíbily. 

V březnu 2018 otřásla Evropou další vražda novináře odhalujícího korupci politiků. Na Slovensku byl zabit Ján Kuciak a jeho přítelkyně Martina Kušnírová.