Moskva láká na dovolenou na Krym. Úbytek turistů po anexi kompenzují hlavně Rusové

Události: Rusko se snaží povzbudit cestovní ruch na Krymu (zdroj: ČT24)

Ruští politici i cestovní kanceláře propagují anektovaný Krym jako cíl dovolené. Snaží se tak nahradit ztráty z úbytku zahraničních turistů. U tamních břehů už totiž nekotví výletní lodě jako dříve a na mezinárodním letišti v Simferopolu přistávají pouze ruská letadla. Zdejší rekreační zařízení se tak musí věnovat především ruským klientům. Rusové ale chtějí hlavně luxus. Toho se jim zatím dostává na Krymu málokde.

Pět let od anexe je Krym pro centrální vládu v Moskvě studnou, kam míří obrovské sumy z rozpočtu. „Loni 120 miliard rublů. V přepočtu na obyvatele nikam jinam nejdou takové peníze,“ říká zpravodaj ČT Miroslav Karas. Rusko chce totiž z Krymu udělat jedno z turisty nejnavštěvovanějších míst.

„Za uplynulých pět let jsme udělali hodně. Musíme toho ale udělat ještě více. Zatím máme jen základní podmínky pro rozvoj. Uděláme vše, abychom dosáhli na cíle, které jsme si určili,“ uvedl ruský prezident Vladimir Putin.

Ruské cestovní kanceláře se s nabídkami na dovolenou na Krymu předhánějí. „Loňský rok přijelo na sedm milionů lidí, přibližně tolik jako před okupací,“ uvedl Karas.

Počet zahraničních turistů na Krymu ale od anexe výrazně klesl. „Opravdu jde především o občany Ruska hlavně z Petrohradu a Moskvy. Ale navštívili nás i zahraniční hosté. Nedávno tu byli hosté z Itálie,“ uvedla Anastasija Davydjuková, manažerka jednoho z hotelů, kde cena za den pobytu přesahuje průměrný ruský měsíční plat. Takových hotelů ale na Krymu není mnoho.

Cizinci mohou mít problém, pokud k cestě na Krym použijí letadlo z Ruska. „Mohou být Kyjevem obviněni z nelegálního překročení hranice. Týká se to i cesty autem přes most v Kerčském průlivu,“ podotkl Karas.

I díky mostu, jehož stavbu Ukrajina považuje za nelegální a za porušení mezinárodních dohod, si Rusové slibují více turistů. „Technické zkoušky začnou na konci léta a první vlaky s cestujícími projedou letos v prosinci,“ uvedl ministr turistiky Vadim Volčenko. Loni přes most projelo na tři a půl milionu aut.