Moc v Kazachstánu převzal Tokajev, chce pojmenovat hlavní město po svém předchůdci Nazarbajevovi

Horizont ČT24: Kazachstán má nového prezidenta a změní si i název metropole (zdroj: ČT24)

Úřadu hlavy státu v Kazachstánu se po demisi dlouholetého vůdce Nursultana Nazarbajeva ujal dosavadní předseda Senátu Kasym-Žomart Tokajev. Zemi povede do dubna 2020. Tokajev v inauguračním projevu řekl, že metropole Astana musí být přejmenována na Nursultan po jeho předchůdci. Kazašský parlament záhy změnu schválil. Uvolněnou funkci šéfa horní komory kazašského parlamentu převzala dcera odstoupivší hlavy státu Dariga Nazarbajevová.

Osmasedmdesátiletý Nazarbajev, který středoasijskou zemi vedl od roku 1991, v úterý oznámil rezignaci, kterou zdůvodnil nutností příchodu nové generace lídrů. Úřad opustil ve středu, kdy funkci převzal pětašedesátiletý Tokajev.

Moci se ale Nazarbajev, který podle Reuters neměl žádného očividného nástupce, zcela nevzdal: ponechal si funkci šéfa bezpečnostní rady státu a zůstává vůdcem de facto monopolní vládní strany Světlo vlasti.

Tokajev, který v minulosti zastával i post šéfa vlády, v projevu řekl, že Nazarbajev se musí stát čestným senátorem. Uvedl také, že názory nyní již bývalé hlavy státu budou nadále klíčové pro politické rozhodování a hlavní město by po něm mělo být pojmenováno.

Přejmenováním prošla v posledních dekádách v postsovětských státech celá řada měst, ostatně samotná Astana se až do roku 1991 jmenovala Celinograd a poté dalších sedm let Akmola.

Také někdejší kazašská metropole, známá dříve pod jménem Alma-Ata, dostala začátkem 90. let jméno Almaty. Asi nejznámějšími přejmenovaným městem je někdejší Leningrad (od roku 1991 zase Petrohrad), k původnímu názvu se ve stejné době vrátily i Jekatěrinburg (za SSSR Sverdlovsk) nebo Nižnij Novgorod (od roku 1932 Gorkij).

Nazarbajevova dcera předsedkyní Senátu

V úřadu, který bude vykonávat prozatímně, setrvá Tokajev do konce Nazarbajevova mandátu, což je duben 2020. Zda se zúčastní voleb, které Nazarbajev pravidelně vyhrával se ziskem více než devadesát procent hlasů, jasné není. Nazarbajev ho nicméně v úterý označil za muže, který je důvěryhodný a může vést Kazachstán.

Novou předsedkyní horní komory parlamentu se stala nejstarší dcera odstoupivšího vůdce Dariga Nazarbajevová, která dosud v Senátu působila jako předsedkyně výboru pro mezinárodní záležitosti, obranu a bezpečnost.

Podle kazašské ústavy je šéf Senátu druhým nejvyšším činitelem Kazachstánu. O Nazarbajevové analytici spekulovali, že ji její otec připravuje jako svou nástupkyni v úřadu hlavy státu. 

Nazarbajev byl prototypem postsovětského autoritářského vůdce, jenž obsadil vrcholné státní funkce svými spojenci, tvrdě pronásledoval opozici a kontroloval média.

Narodil se 17. května 1953 v největším kazašském městě a bývalé metropoli Almaty. Jeho otec Kemel Tokajev byl známým kazašským spisovatelem a veteránem druhé světové války.

Tokajev vystudoval prestižní Státní institut mezinárodních vztahů v Moskvě (MGIMO) a hned po studiu nastoupil na sovětské ministerstvo zahraničí. Poté působil například na sovětské ambasádě v Singapuru nebo v Číně a studoval čínštinu na Pekingském jazykovém institutu.

V roce 1992 nastoupil na ministerstvo zahraničí nezávislého Kazachstánu, kde to v roce 1994 dotáhl až na funkci ministra, kterým byl celkem deset let (v letech 1994–1999 a 2003–2007). Jako šéf diplomacie se podílel na denuklearizaci Kazachstánu a za svou zemi podepsal například Smlouvu o úplném zákazu jaderných zkoušek (CTBT), která však dosud nevstoupila v platnost.

Od října 1999 do ledna 2002 byl premiérem, od března 2011 do října 2013 generálním ředitelem Úřadu OSN v Ženevě (UNOG). Předsedou Senátu byl v letech 2007 až 2011 a poté od října 2013.

Zdroj: ČTK

Kasym-Žomart Tokajev
Zdroj: Denis Balibouse/Reuters