Místo azylu vyhoštění. Spojené státy a Kanada se zbavují skuliny umožňující nelegální migraci

Události: USA a Kanada omezily nelegální migraci (zdroj: ČT24)

Nápor migrantů na americko-kanadskou hranici přiměl obě země přepsat vzájemnou dohodu o přistěhovalcích. Její slabiny umožňující nelegální migraci využily za poslední roky desítky tisíc těch, kteří chtěli získat azyl v Kanadě. Teď je tamní úřady budou moct vracet do USA. Podle kritiků to zhorší bezpečnost putujících lidí.

Cesta do Kanady pro některé migranty vedla přes neoficiální přechod, po jehož překročení byli zatčeni kanadskou policií. Otevřela se jim tak možnost legálně v zemi zůstat jako žadatelé o azyl. Loni této možnosti využilo na 40 tisíc migrantů, letos téměř 10 tisíc.

Nově ale každého uprchlíka, který obejde zákonný postup, kanadské úřady vyhostí do Spojených států. Na oplátku přijmou na 15 tisíc těch, kteří utíkají před chudobou a pronásledováním z Latinské Ameriky.

Spojené státy s Kanadou dvacet let starou migrační dohodu změnily, přestože oproti migračnímu tlaku na hranicích s Mexikem jde o pouhou kapku v moři.

„Rozšiřujeme legální cesty migrace, aby byla bezpečná, zatímco odrazujeme od nezákonné migrace, která jen živí zneužívání a pašování lidí,“ řekl americký prezident Joe Biden.

Největší nápor je na hranici mezi USA a Mexikem

Ve snaze odradit běžence od ilegálních přechodů mezi Kanadou a Spojenými státy přesunula americká policie jen v měsíci březnu letecky na sto migrantů zpět k hranici s Mexikem do amerického města El Paso.

V něm přicházejí každý den přistěhovalci do jídelny místní katolické komunity. Vyměňují si informace, čekají na pracovní nabídky. Třiadvacetiletý Tony umí na rozdíl od většiny ostatních anglicky. Přiznal, že byl jako mladistvý v americkém vězení, a proto byl vyhoštěn.

Teď se, prý už polepšený, vrací. „Překročil jsem hranici. Cítím se dobře, je to dobrá země. Spojené státy jsou nejlepší zemí ve světě,“ řekl uprchlík z Dominikánské republiky Tony.

O vstup do země se pokouší za měsíc průměrně 200 tisíc lidí. Letos počet zadržených migrantů na mexicko-americké hranici poklesl odhadem na 130 tisíc měsíčně.