Město New York vyhlásilo 28. září za Den Václava Havla

Starosta Bill de Blasio ve středu vyhlásil 28. září Dnem Václava Havla v New Yorku. Potvrdil to ředitel pražské Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. Ve Spojených státech se nyní vzpomínalo na českého exprezidenta, který by se 5. října dožil 80 let, i při dalších akcích.

„Institut dnů věnovaných určité osobě či tématu má v New Yorku poměrně velkou váhu,“ zdůraznil již dříve generální konzulát ČR v New Yorku. Při příležitosti Havlova dne odhalili v areálu Columbijské univerzity bustu bývalého prezidenta od Marie Šeborové. Zájemci taky mohli v New Yorku zhlédnout některé hry českého dramatika.

Václav Havel měl báječný vztah k New Yorku, uváděla se tu řada jeho her, pobýval na Kolumbijské univerzitě, dal toho New Yorku hodně. Takže když se starosta Bill de Blasio rozhodne, čí den vyhlásí, je to podle toho, s kým sdílíme hodnoty.
Penny Abeywardenová
náměstkyně newyorského starosty pro mez. vztahy

„Václav Havel se stal symbolem pro svobodu a lidská práva, a to zdaleka nejen pro nás, občany České republiky. Je potřeba si jeho odkaz připomínat, protože svět zdaleka není v bezpečí ani nyní, svoboda a lidská práva nejsou zaručeny zdaleka všem,“ řekl ve washingtonském Capitolu na vzpomínkovém shromáždění předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. 

Šťastný Havlův den, přeje New York (zdroj: ČT24)

Akce se podle Hamáčkova mluvčího Jana Nováčka zúčastnili i předseda Sněmovny reprezentantů Kongresu USA Paul Ryan, šéfka demokratické menšiny ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová a řada kongresmanů.

Lavička Václava Havla na Georgetown University v USA
Zdroj: Czech P.R./ČTK

Další akce probíhaly například v budově českého zastupitelského úřadu, u lavičky Václava Havla na Georgetownské univerzitě nebo ve washingtonském sídle analytického ústavu Atlantic Council. Šlo například o debaty nebo o setkání se studenty, kde se předávalo ocenění za esejistickou soutěž. Bytové divadlo uvedlo hru Protest a k vidění byla i výstav fotografií, upřesnil Hamáčkův mluvčí.

  • Václav Havel se narodil 5. října 1936 a zemřel 18. prosince 2011. K jeho nedožitým osmdesátým narozeninám se i v Česku chystá řada akcí. 5. října se například uskuteční shromáždění na Václavském náměstí. O deset dní později zase přijde do pražské Lucerny Havlovi k nedožitému jubileu popřát osmdesát gratulantů.  

Rada hlavního města Prahy schválila tento týden návrh, aby piazzetta Národního divadla nesla napříště jméno náměstí Václava Havla. Podnět k tomuto pojmenování vyšel od ředitele Národního divadla Jana Buriana.