Městečko Wieruszów uspořádalo volby nanečisto. Obhájí svou pověst „Polska v kostce“?

Události: Wieruszów opět pořádal volby nanečisto (zdroj: ČT24)

Polské město Wieruszów v Lodžském vojvodství leží mezi konzervativními a liberálními regiony. Před čtyřmi lety místní radnice uspořádala před parlamentními volbami hlasování nanečisto a výsledky se téměř shodovaly s těmi reálnými. I proto se Wieruszówu přezdívá Polsko v kostce. Letos se zde nanečisto volilo opět, informoval zpravodaj ČT v Polsku Andreas Papadopulos.

Od sedmdesátých let se do města stěhovali dělníci z okolních továren na nábytek. Po revoluci tu mladí hledali klid. Svou barvitost Wieruszów skrývá pod šedivými fasádami. Právě díky pestrému složení obyvatelstva je ale speciální v rámci celé země.

„Máme tu voliče Práva a spravedlnosti. Máme voliče Platformy, lidovců, levice. V každé rodině máme někoho, kdo hlasuje jinak. Někdy i manžel a manželka. Je to opravdu barvité městečko,“ říká žurnalista z místních novin Łącznik Patryk Hodera. 

Letos tu vyhrála Občanská koalice

K volbám nanečisto se zdejší starosta rozhodl i letos. Sezval před radnici politiky, nabídl jim místo ke krátké agitaci a poté nechal místní hlasovat. „Zúčastnilo se témě dva tisíce lidí, takže asi 19 až 20 procent města. Řekli jsme politikům, někteří přišli, jiní ne,“ přibližuje proceduru starosta Wieruszówa Rafał Przybysz. 

V letošních volbách nanečisto zde zvítězila Občanská koalice, těsně za ní skončila vládní Právo a spravedlnost, říká zpravodaj Papadopulos. Poté s odstupem uskupení Třetí cesta, za ním krajně pravicová Konfederace a poslední stranou v Sejmu by byla Levice. Minule místní voliči předznamenali pokračování vlády, nyní možná její změnu, dodává zpravodaj. 

Volby nanečisto ve městě Wieruszów
Zdroj: ČT24

Nikdo se tu nepobil, je spokojen starosta

Krejčová Kinga S. je tentokrát k pověsti města coby „Polska v kostce“ spíše skeptická, od pandemie se až příliš změnilo. Tradiční profese, jako je ta její, mizí. „Na čtyřicet podniků tady zavřelo. Nedaří se nejen mě, ale většině,“ říká majitelka galanterie a krejčovství. 

Přesto podle starosty mohl jít Wieruszów uprostřed nejvyhrocenější celostátní kampaně v historii příkladem. „Nebylo tu potřeba policie, ochranky. Nikdo se nepobil. Bylo to místo pro diskuzi a ne ring. A to je hlavní,“ zdůrazňuje Przybysz.

Nehledě na okolnosti tady volby nanečisto zopakují znovu za čtyři roky.