McCarthy souhlasí se zahájením ústavní žaloby na Bidena, prezident má krok za politicky motivovaný

Republikánský předseda americké Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy dal souhlas se zahájením procesu ústavní žaloby (impeachmentu) na demokratického prezidenta Joea Bidena. McCarthy uvedl, že Biden podle něj lhal americkému lidu o zahraničních aktivitách svého syna Huntera Bidena. Bílý dům odsoudil snahu o impeachment jako politicky motivovanou. Pravděpodobnost, že by proces došel až k samotnému soudnímu řízení v Senátu, je minimální.

„Republikáni nepředložili přímé důkazy, ale Joea Bidena obviňují z korupce a zneužití moci v době, kdy byl viceprezidentem Baracka Obamy a Bidenův syn Hunter podnikal na Ukrajině. Zahájení vyšetřování v rámci impeachmentu podle republikánů umožní získat víc důkazů,“ shrnul situaci zpravodaj ČT ve Spojených státech Bohumil Vostal. 

McCarthy uvedl, že vyšetřování Sněmovny reprezentantů zjistilo „korupční kulturu“ kolem Bidenovy rodiny. Vyšetřování se zaměří na „obvinění ze zneužití pravomocí, obstrukce a korupci“, uvedl server BBC News.

Republikáni prezidenta vyšetřují od ledna, kdy Sněmovnu reprezentantů ovládli, slyšení ale nenašla žádné konkrétní důkazy o jeho pochybení, dodal web stanice. Vnesla však podle něj více světla do obchodních jednání jeho syna Huntera, která jsou podle republikánů diskutabilní, a na to, co Biden o aktivitách svého syna věděl.

Úřady Hunteru Bidenovi připisují pozdní zaplacení daní z příjmů za dva roky a také neregulérní nákup střelné zbraně v roce 2018. Případ má na starosti zvláštní vyšetřovatel.

Zpravodaj ČT: Krok přichází v politicky vypjaté době

Eskalace souboje mezi prezidentem Bidenem a republikány probíhá v politicky velmi vypjaté době, dodal Vostal.

„(Exprezident) Donald Trump, který by se rád stal prezidentem, čelí sám čtyřem obviněním (respektive čtyřem trestním řízením a celkem 91 obviněním – pozn. red.) jako vůbec první bývalá hlava státu v amerických dějinách. A McCarthy se snaží mezi republikánskými zákonodárci, zvlášť z řad stoupenců Donalda Trumpa, získat dost podpory, aby americké vládě na konci září nehrozila platební neschopnost,“ přiblížil zpravodaj ČT. 

McCarthy v poslední době čelí stále silnějšímu tlaku pravicového křídla své strany, které podporuje Trumpa, aby proti Bidenovi zakročil, píše agentura AP. Agentura AFP zase připomíná, že McCarthy musel spolustraníkům učinit mnoho ústupků, aby v lednu získal předsednické křeslo.

„Předseda McCarthy by neměl ustupovat extrémním, krajně pravicovým poslancům, kteří vyhrožují svržením vlády. (…) Důsledky pro americký lid jsou příliš vážné,“ uvedl podle AP mluvčí Bílého domu Ian Sams.

Bílý dům kromě toho upozornil, že se ve Sněmovně reprezentantů o zahájení vyšetřování v rámci impeachmentu ani nehlasovalo. 

Vyšetřování povedou McCarthyho spojenci

Vyšetřování podle AFP povedou republikánský kongresman z Kentucky James Comer, šéf vyšetřovacího výboru Sněmovny reprezentantů, a vlivný republikánský kongresman z Ohia Jim Jordan, šéf justičního výboru. Oba muži jsou McCarthyho politickými spojenci, dodává francouzská tisková agentura. „Budeme se řídit fakty, ústavou a zákony. (McCarthy) udělal dobře, když zahájil vyšetřování impeachmentu,“ uvedl Jordan podle agentury Reuters.

„Vyšetřování republikánů je průhlednou snahou využít Kongres k plnění Trumpových příkazů,“ uvedl v prohlášení před McCarthyho oznámením demokrat Jamie Raskin.

Nejvýše postavený demokrat ve Sněmovně Hakeem Jeffries na sociální síti X (dříve Twitter) napsal, že vyšetřování je nelegitimní, bezohledné a odsouzeníhodné. „Je to politická pomsta, která postrádá jakýkoli faktický nebo ústavní základ“ a slíbil „boj proti pravicovým extremistům“.

Demokrat Jason Crow, který vedl vyšetřování proti Trumpovi, McCarthyho krok považuje za nepochopitelný, nepodložený důkazy. „Je to politický hon na čarodějnice. Proč teď? Protože GOP (republikáni) nejsou schopni schválit rozpočet, tak potřebují odvést pozornost“.

„Zdá se, že hranice pro impeachment je rok od roku stále nižší,“ řekla podle Reuters republikánská senátorka za Aljašku Lisa Murkowská.

Mizivé naděje na úspěch

McCarthyho souhlas je prvním krokem v politickém procesu, který by mohl vyústit v hlasování o impeachmentu ve Sněmovně reprezentantů. Soudní řízení v americkém Senátu by mohlo následovat poté, co by to Sněmovna reprezentantů schválila prostou většinou.

I kdyby však republikány kontrolovaná Sněmovna pro ústavní žalobu na Bidena hlasovala, což je vzhledem k těsné většině 222 ku 212 hlasům nejistá vyhlídka, téměř jistě by návrh neuspěl v Senátu kontrolovaném demokraty, dodala agentura Reuters. V Senátu je pro potvrzení žaloby zapotřebí dvoutřetinová většina.

V minulosti byl proces impeachmentu velmi ojedinělý, v posledních letech je ale používán stále častěji. Žádný americký prezident dosud touto cestou nepřišel o moc. Richard Nixon v roce 1974 kvůli skandálu Watergate odstoupil dřív, než stihl Kongres odhlasovat jeho odvolání. Žaloba byla rovněž podaná v roce 1868 na Andrewa Johnsona a v roce 1998 na Billa Clintona. Trump žalobě čelil dokonce dvakrát, v letech 2019 a 2021; v obou případech ho ale Senát zprostil obvinění.