„Naše hnutí právě začíná,“ vzkázal Trump poté, co jej Senát zbavil obžaloby z podněcování ke vzpouře

Americký Senát rozhodl, že bývalý prezident Donald Trump se nedopustil podněcování ke vzpouře v souvislosti s násilnostmi v Kongresu z 6. ledna. Trump tak byl zbaven obžaloby i při druhém impeachmentu. V reakci na rozhodnutí Senátu uvedl, že proces byl „další fází největšího honu na čarodějnice v historii naší země“. Svým příznivcům také vzkázal, že „hnutí Udělejme Ameriku znovu velkou právě začíná“. Další podrobnosti chce oznámit v příštích měsících.

Hlasování stočlenného Senátu skončilo poměrem hlasů 57 ku 43 v neprospěch Trumpa, pro odsouzení však bylo třeba dvoutřetinové většiny, tedy 67 hlasů. Pro Trumpovo odsouzení hlasovalo i sedm republikánů, což je v procesu impeachmentu nejvíce. Za poslední rok je to podruhé, co Trump ústavní žalobu přestál a byl osvobozen.

Trump čelil ústavní žalobě kvůli událostem z letošního 6. ledna, kdy dav jeho stoupenců vtrhl do Kongresu, kde zákonodárci právě potvrzovali volební vítězství jeho demokratického nástupce Joea Bidena. V důsledku chaosu při vpádu výtržníků do Kongresu zemřelo pět lidí.

McConnell: Trump je za násilnosti morálně i fakticky zodpovědný

Demokraté se během nyní ukončeného procesu snažili dokázat, že Trump svými výroky o údajně zfalšovaných volbách a nutnosti tvrdě bojovat za jeho vítězství své stoupence vybízel k násilí a vpád svých příznivců do Kongresu podnítil.

Pomocí impeachmentu chtěli demokraté Trumpovi zabránit v tom, aby se o prezidentský úřad mohl v roce 2024 ucházet znovu, o čemž exprezident uvažuje.

Vůdce republikánské menšiny v Senátu Mitch McConnell krátce po hlasování, kdy se vyslovil pro Trumpovo osvobození, řekl, že Trump je za nepokoje „prakticky a morálně zodpovědný“. McConnel také prohlásil, že Trump ostudně porušil své prezidentské povinnosti. Proti jeho odsouzení tento vlivný republikánský politik hlasoval kvůli tomu, že proces proti Trumpovi po skončení jeho funkčního období považoval za protiústavní.

„Šestý leden se ve Spojených státech zapíše do historie jako den hanby. To, že Donald Trump nebyl odsouzen, se do historie zapíše jako hlasování hanby,“ uvedl šéf senátní většiny, demokrat Chuck Schumer.

„Naše hnutí právě začíná“

Trump výsledek hlasování v Senátu přivítal a žalobu označil za další fázi největšího honu na čarodějnice v dějinách Spojených států. Svým stoupencům také vzkázal, že „naše historické, vlastenecké a nádherné hnutí Udělejme Ameriku znovu velkou (ve smyslu skvělou - pozn. red.) právě začíná“ a že o další podrobnosti se s nimi podělí v příštích měsících.

Britská veřejnoprávní stanice BBC uvedla, že osvobození v základní rovině znamená pro Trumpa výhru. Nicméně záběry jeho příznivců, jak s americkou vlajkou v ruce plundrují Kapitol, se už navždy budou spojovat se „značkou Trump“. „Každé shromáždění, které uspořádá, bude vyvolávat vzpomínky na tyto výtržnosti,“ uvádí BBC.

Donald Trump jako první americký prezident čelil ústavní žalobě dvakrát. Loni v únoru byl osvobozen při impeachmentu v souvislosti s údajným zneužitím funkce a mařením spravedlnosti se snahou přimět ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ke kroku politicky výhodnému pro Trumpa.