Loučili jsme se s rodinami, vzpomíná kongresman, kterého útok na Kapitol uvěznil v jednacím sále

Horizont ČT24: Útok na Kapitol očima kongresmana (zdroj: ČT24)

Přesně před rokem, 6. ledna 2021, zaútočil rozzuřený dav na budovu amerického Kongresu a dočasně pronikl do jednacích sálů. Šlo o příznivce končícího prezidenta Donalda Trumpa, kteří odmítli výsledky voleb a označili je za zmanipulované. Vzpomínky válečného veterána a kongresmana Jasona Crowa rok poté ukazují, že minimálně části politiků šlo tehdy o život. Ministr spravedlnosti Merrick Garland ve středu řekl, že úřady budou stíhat všechny viníky útoku na Kapitol.

Crow má za sebou stovku bojových operací v Iráku a Afghánistánu. Před zvolením do Kongresu sloužil jako kapitán u 82. výsadkové divize. Loni šestého ledna zůstal po útoku na Kapitol uvězněný v jednacím sále sněmovny.

„Přemýšlel jsem nad tím, jestli se odtamtud vůbec dostanu. Mnozí z nás, kteří tam zůstali uvězněni, jsme volali svým rodinám,“  přibližuje Crow.

Jason Crow při útoku na Kapitol
Zdroj: ČT24

Jako nejdramatičtější popisuje chvíli, kdy ochranka bránila zátaras a mířila zbraněmi na demonstranty skrze rozbité dveře.

„Chtěli nás zabít“

Mezitím na balkon sněmovny doléhaly zvuky ze vstupní haly – výhrůžky smrtí, praskání skla, výstřely.

„Uslyšel jsem výstřely. Ihned jsem zavolal své ženě. Řekl jsem jí, že ji miluji. Ať to samé vyřídí rodině i dětem. Poté jsem zavěsil a okamžitě se ze mě opět stal armádní Ranger. Začal jsem přemýšlet jako voják. Musíte všechny rozmístit do obranného postavení. Nesmíte lidem dovolit, aby se rozprchli. Nesmíte dovolit, aby vás rozdělili,“ popsal své uvažování Crow.

V tu chvíli už byli s ostatními odříznutí od únikových cest, rozlícený dav je obklopoval ze všech stran.

„Vím, že lidé, kteří ten den byli v davu, nás chtěli zabít. Myslím, že toto tvrzení se i časem prokázalo. Nevěděl jsem, zda budou členové ostrahy schopní použít své služební zbraně a udělat pro naši ochranu, co je nezbytné. Takže jsem přemýšlel nad tím, že až se dav dostane dovnitř, zmocním se jedné z těch zbraní a pokusím se nás dostat ven. Pokud bych musel, udělal bych to,“ přiznal.

Později ve vřavě na jiné straně budovy člen ochranky skutečně zasadil smrtelný výstřel.

Ostraha celý balkon i s Jasonem Crowem evakuovala po dvou hodinách.

Šestého ledna 2021 při útoku na Kapitol zemřelo pět lidí a padesát jich bylo zraněno.