Někteří útočníci z Kapitolu chtěli zadržet a zavraždit zákonodárce či viceprezidenta, míní vyšetřovatelé

Část útočníků, kteří minulý týden vtrhli do budovy Kapitolu, chtěla zadržet a zavraždit volené zástupce, tvrdí američtí federální vyšetřovatelé. Podle nich jsou důkazem mimo jiné vzkazy, které politikům na místě zanechali. Výhrůžky mířily proti demokratickým i republikánským zákonodárcům a proti viceprezidentovi. Útočníkům hrozí vysoké tresty. Postup úřadů kolem napadení Kapitolu vyšetří vládní inspektoři.

Vyšetřovatelé o hrozbě píšou v žádosti soudu o uvalení vazby na Jacoba Chansleyho, který do Kongresu vtrhl s kožešinovou čepicí s rohy a který byl zadržen a obviněn minulý týden. Chansley byl během nepokojů vyfocen, jak stojí na stole republikánského viceprezidenta Mikea Pencea v Senátu. Podle vyšetřovatelů nechal viceprezidentovi varovný vzkaz ve znění „je to jen otázka času, spravedlnost přichází“.

„Silné důkazy včetně Chansleyho vlastních slov a činů v Kapitolu dosvědčují, že úmyslem výtržníků v Kapitolu bylo zadržet a zavraždit volené zástupce státní moci Spojených států,“ cituje vyšetřovatele agentura Reuters. Podle hlavního federálního prokurátora washingtonského okrsku District of Columbia Michaela Sherwina ale nejsou žádné „přímé důkazy“, že lidé, kteří zaútočili na sídlo Kongresu, utvářeli „týmy“ na „chytání a zabíjení“.

Chansley později řekl FBI, že vzkaz nezamýšlel jako výhrůžku, ale že Pence je „zrádce, který unáší děti“, uvedl web stanice CNN. Chansley je čelní příznivec konspirační teorie QAnon, jejíž jádro tvoří přesvědčení, že Washington ovládá skupina pedofilních satanistů, mezi něž údajně patří řada nejvýše postavených demokratů či hollywoodských celebrit. 

Další z obviněných, bývalý člen záloh letectva Larry Rendell Brock, měl s sebou jednorázová pouta, která policisté používají při zatýkání. Vyšetřovatelé se proto domnívají, že mohl mít v plánu zadržet zákonodárce, napsala CNN. 

Vyšetřovatelé poprvé mluví o „násilném povstání, které mělo za cíl svrhnout vládu“

Podle webu Politico také federální prokurátoři události ze 6. ledna poprvé popsali jako „násilné povstání, které mělo za cíl svrhnout vládu Spojených států“. Zatím padají hlavně mírnější obvinění jako to z nepovoleného vstupu a narušování veřejného pořádku. Prokurátor Sherwin ale naznačil, že postupně se budou množit i obvinění ze závažnějších zločinů. Spekuluje se také o použití málokdy vídaného obvinění z rozvratné činnosti.

Americké úřady už zahájily vyšetřování více než 275 lidí, oznámil Sherwin. Do vazby už putovalo více než sto podezřelých. Vyšetřovatelé uvádějí, že ještě nikdy nepostupovali tak rychle. Práci jim zásadně ulehčilo, že se velká část útočníků nijak nemaskovala a své chování v Kapitolu sama natáčela a zveřejnila na sociálních sítích.

Vládní inspektoři vyšetří postup úřadů

Generální inspektoři několika amerických ministerstev začínají vyšetřovat, jak se různé bezpečnostní složky připravovaly na události minulé středy a jak na přepadení Kongresu reagovaly. Veřejnoprávní rozhlas NPR zjistil, že Federální úřad pro vyšetřování (FBI) ani ministerstvo vnitřní bezpečnosti navzdory četným varovným signálům před protesty 6. ledna nevypracovaly analýzu rizik.

Jedním z cílů nově ohlášených vyšetřování je zhodnotit, zda došlo k pochybení při sdílení informací mezi různými úřady. Prověřován bude postup FBI nebo Pentagonu, který hrál klíčovou roli při mobilizaci posil pro policii Kapitolu. Přezkoumání událostí z posledních týdnů zahájili generální inspektoři ministerstev spravedlnosti, obrany, vnitřní bezpečnosti a vnitra.