FBI zatkla dva výtržníky z ikonických fotek z Kapitolu

Američtí federální agenti zatkli další dva účastníky středečních nepokojů v sídle Kongresu. Jde o muže, jejichž fotografie se objevily na titulních stranách novin a obletěly sociální sítě – takzvaného Šamana QAnon, který do Kapitolu vtrhl s kožešinovou čepicí s rohy, a muže, který z jednací síně dolní komory vynesl řečnický pultík. Navzdory středečním událostem nakonec Kongres potvrdil výsledek prezidentských voleb. Pokud jde o blížící se inauguraci Joea Bidena 20. ledna, nynější viceprezident Mike Pence oznámil, že se jí zúčastní.

Jacob Chansley, známý také jako Jake Angeli, se stal zřejmě nejzapamatovatelnější tváří výtržností, při nichž příznivci prezidenta Donalda Trumpa zaútočili na budovu Kongresu, kde kradli a ničili vybavení. Chansley je známým vyznavačem konspirační teorie QAnon oblíbené na krajní pravici a na protestní shromáždění ve Washingtonu přijel s pomalovaným obličejem, svlečený do půl těla a s kopím, na němž byla americká vlajka.

Podle ministerstva spravedlnosti se sám nahlásil na washingtonské pobočce Federálního úřadu pro vyšetřování a agentům řekl, že přijel se skupinou dalších podobně smýšlejících lidí z Arizony kvůli výzvám prezidenta. Ten opakovaně vyzýval, aby všichni „patrioti“ dorazili šestého ledna do Washingtonu, kde měl Kongres oficiálně potvrdit vítězství demokrata Joea Bidena v listopadových prezidentských volbách.

FBI zatkla rovněž Adama Christiana Johnsona, který na fotografii velmi často zobrazované v médiích mává do objektivu s rozjařeným výrazem, zatímco v druhé ruce nese řečnický pultík ze sálu dolní komory Kongresu. Johnson, který pochází z Floridy, svůj pochod Kapitolem rovněž živě vysílal na sociálních sítích.

Chansley před svým zatčením vyjadřoval nadšení ohledně toho, jak se jemu a dalším Trumpovým příznivcům podařilo ovládnout Kapitol. „To, že jsme přiměli skupinu zrádců ve funkcích dřepnout si, nasadit si plynové masky a utéct do jejich podzemního bunkru, to považuji za výhru,“ prohlásil pro stanici NBC. Nyní čelí stíhání kvůli násilnému vniknutí a výtržnictví na půdě Kongresu.

Úřady zatkly rovněž jednoho muže, který dorazil do Washingtonu až den po nepokojích, policie u něj však našla útočnou pušku, pistoli a stovky nábojů. Do hledáčku úřadů se dostal kvůli textovým zprávám, v nichž hrozil zavražděním demokratické předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové.

U federálního soudu čelí obviněním nejméně třináct dalších lidí a čtyřicítku stíhají také úřady federálního okrsku District of Columbia, v němž se nachází Washington. Je mezi nimi například muž, který byl vyfocen v kanceláří Pelosiové s nohama na jejím pracovním stole.

Kvůli událostem v Kongresu vyzval Trumpa k odstoupení jako druhý republikánský senátor Pat Toomey. Prezidentovu roli v útoku jeho příznivců na Kapitol považuje za hodnou impeachmentu, v rozhovoru s televizemi CNN a NBC však dodal, že nevěří, že by Trump odstoupil. Už předtím Trumpa k odstoupení vyzvala republikánská senátorka z Aljašky Lisa Murkowská.

Pence půjde na inauguraci

Americký viceprezident Mike Pence oznámil, že se 20. ledna zúčastní slavnostního uvedení Joea Bidena do úřadu prezidenta. Penceova účast na slavnosti se očekávala, viceprezident se však ještě na konci pracovního týdne odmítl jasně vyjádřit. Biden přitom v pátek řekl, že by jej na inauguraci rád uvítal.

Trump už v pátek avizoval, že se Bidenovy inaugurace nezúčastní. Jeho rozhodnutí označil zvolený prezident za dobrou věc.

Český prezident Miloš Zeman označil Trumpovo chování v souvislosti s násilnostmi za zbabělost odcházejícího politika. Schopnost člověka je mimo jiné dána tím, že je schopen uznat porážku a poučit se z ní, řekl Zeman serveru Blesk Zprávy. „Donald Trump neuznal porážku, nepoučil se, ale co horšího – vyštval do akce před Kapitol a nakonec do Kapitolu tisíce lidí. Tím nepřímo způsobil smrt těch asi pěti lidí, což většinou byli jeho stoupenci,“ okomentoval americkou situaci Zeman.

Pence byl po čtyři roky věrným Trumpovým spojencem, v posledních dnech však mezi oběma muži rostlo napětí. Prezident totiž na Pence tlačil, aby narušil oficiální potvrzení Bidenovy výhry Kongresem. Experti poukazovali na to, že by byl takový krok zřejmě protiústavní, Pence pak krátce před začátkem jednání Kongresu oznámil, že do procesu zasahovat nijak nebude.

Letošní inaugurace se bude vzhledem k pandemii covidu-19 konat ve značně omezeném formátu. Organizátoři ustoupili od tradičního průvodu od sídla Kongresu k Bílému domu a vyzvali Američany, aby necestovali do Washingtonu a raději sledovali doprovodný program na internetu či v televizi.