Twitter trvale zablokoval Trumpův účet. Obává se podněcování k násilí

Sociální síť Twitter trvale zablokovala účet amerického prezidenta Donalda Trumpa. Zdůvodnila to nebezpečím dalšího podněcování k násilnostem. Šéf Bílého domu po zrušení svého osobního účtu začal veřejnost oslovovat prostřednictvím vládního účtu, Twitter ale záhy jeho příspěvky mazal i odtud. Republikánská senátorka Lisa Murkowská vyzvala Trumpa, aby odstoupil z funkce.

„Po bedlivém přezkoumání tweetů účtu @realDonaldTrump a aktuálního kontextu jsme trvale zablokovali účet kvůli nebezpečí dalšího podněcování k násilnostem,“ konstatovala společnost Twitter. Trump své zablokování označil za omezení svobody projevu.

„Nás NEUMLČÍ!“ tweetoval z vládního účtu @POTUS, který má přes 33 milionů sledujících. Prezident také v sérii nyní již smazaných příspěvků dodal, že v blízké budoucnosti zvažuje vytvoření vlastní sociální sítě.

Již dříve tento týden Twitter dočasně zablokoval Trumpův účet kvůli příspěvkům, v nichž prezident odmítal odsoudit násilné středeční vniknutí svých podporovatelů do budovy amerického Kongresu a trval na svých nepodložených tvrzeních o podvodech v nedávných prezidentských volbách.

Trumpův účet minimálně do konce jeho prezidentského období v týdnu pozastavil také Facebook. Krok Twitteru ale pro Trumpa představuje větší ránu, protože na této sociální síti měl 88 milionů sledujících a hojně ji využíval.

Trump ve středu v projevu ke svým podporovatelům znovu odmítl prohru v prezidentských volbách, mluvil o podvodech a snaze demokratů volby zmanipulovat, načež své příznivce vyzval k pochodu k budově Kongresu. Trumpovi podporovatelé nedlouho poté prorazili bezpečnostní zátarasy u sídla zákonodárného sboru, vtrhli dovnitř a ničili a kradli v něm vybavení.

V souvislosti s útokem zemřelo pět lidí a několik desítek dalších utrpělo zranění. Prezident během obsazení Kapitolu sice své zastánce vyzval, aby se vrátili domů, zároveň jim však vyjádřil podporu a sympatie.

Republikánská senátorka chce Trumpovo odstoupení

Kvůli podněcování davu ve Washingtonu Trump čelí výzvám k předčasnému odchodu z úřadu. Vrcholní demokraté vyzývali viceprezidenta Mikea Pence a členy administrativy, aby aktivovali článek 25 americké ústavy a prohlásili Trumpa za nezpůsobilého vedení země. Pence takový scénář podle zaoceánských médií nehodlá vyvolat.

Demokraté se chystají ve Sněmovně reprezentantů předložit novou ústavní žalobu na prezidenta a spustit impeachment, tedy proces odvolání. To kritizuje Bílý dům, který možný impeachment označuje za politicky motivovaný krok, který povede k dalšímu rozdělení země.

Jak upozorňuje BBC, ještě žádný americký prezident nebyl obžalován dvakrát. Vzhledem k podpoře Trumpa mezi republikánskými senátory se podle britské veřejnoprávní stanice nezdá, že by impeachment mohl uspět. Ústavní žaloba by v takovém případě byla symbolickou akcí, aby si prezident uvědomil vlastní odpovědnost za vpád davu do Kapitolu.

Ne všichni republikánští senátoři jsou ale po událostech ve Washingtonu k Trumpovi vstřícní. „Chci, aby odstoupil. Chci, aby byl pryč. Už napáchal dost škod,“ nechala se slyšet aljašská senátorka Lisa Murkowská s tím, že kvůli prezidentovi zvažovala vystoupení ze strany: „Republikánská strana už není nic víc než strana Trumpa a pokládám si otázku, zda je to stále strana pro mě.“

Murkowská patří k umírněným republikánům, post senátorky zastává od roku 2002 a se svou stranou má dlouhodobě komplikovaný vztah. S Trumpem se střetla již několikrát a pomohla například zvrátit jeho pokus o zrušení zákona o všeobecné zdravotní péči, takzvané Obamacare.

Pro odvolání Trumpa se dříve vyjádřil také republikánský kongresman Adam Kinzinger. „Vše nasvědčuje tomu, že je prezident nezvladatelný a není nejen schopen dostát povinnostem a přísaze, ale ani udržet si kontakt s realitou,“ zdůvodnil.