Lipavský navštívil Izrael. Zpět s ním odletělo přes třicet evakuovaných Čechů

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v úterý navštívil Izrael, na který v sobotu zaútočili palestinští teroristé z Pásma Gazy. Setkal se se svým protějškem Elim Kohenem a s prezidentem Jicchakem Herzogem. Lipavský přicestoval do Izraele jako první zahraniční státník po víkendových útocích. Z Izraele do Prahy pak večer vyrazil ministerský speciál i s 34 Čechy, kteří oslovili velvyslanectví se žádostí o aktivní repatriaci.

Velvyslanectví v Tel Avivu je v kontaktu i s dalšími českými občany v Izraeli, zjišťuje zájem o případné další repatriace, uvedlo v tiskové zprávě ministerstvo zahraničí. Úřad je také v kontaktu s členskými státy EU pro případné evakuační lety dalších zemí.

Lipavský do Izraele dorazil v úterý odpoledne z ministerského zasedání Evropské unie a Rady pro spolupráci arabských států zálivu v Ománu. S Herzogem a Kohenem jednal o možné pomoci zahraničních partnerů i důsledcích teroristických útoků na chod země, uvedlo ministerstvo zahraničí.

Šéf české diplomacie se setkal také s vnučkou 85leté ženy, kterou palestinské hnutí Hamás uneslo do Pásma Gazy.

Video sdílelo izraelské velvyslanectví v Česku. „Český ministr zahraničí Jan Lipavský je v Izraeli. Jako vůbec první ministr zahraničí, který Izrael navštívil od teroristického útoku Hamásu,“ uvedla ambasáda.

Návštěva Lipavského v Jeruzalémě je podle izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga známkou hlubokého přátelství a solidarity mezi národy.

Před odletem z Izraele řekl Lipavský zpravodaji ČT, že do země přicestoval, aby Izraeli vyjádřil jednoznačnou podporu ze strany Česka. A to v těžké době proti „odporným útokům ze strany hamáských teroristů“. 

90’ ČT24: Ministr zahraničí Jan Lipavský navštívil Izrael (zdroj: ČT24)

Diskuse se vedla rovněž o dalších krocích, ale ministr je zatím nechtěl předznamenávat. Kohen mluvil o tom, že Izrael čeká dlouhá válka, uvedl Lipavský. Dodal, že záleží na Izraeli, zda využije nabídku pomoci „veškerého možného charakteru“ od Česka.

Česká diplomacie a bezpečnostní služby opět prokázaly své kvality, uvedl k cestě Lipavského prezident Petr Pavel. Šéfovi diplomacie a všem zúčastněným poděkoval za iniciativu a odvahu se postarat o české občany. Lipavskému poděkoval také premiér Petr Fiala (ODS).

Od sobotního zahájení útoku Hamásu na Izrael zahynulo přes 3400 lidí, vyplývá z údajů zveřejněných oběma stranami. Při teroristických útocích na izraelském území podle izraelské armády přišlo o život více než tisíc lidí, zatímco zdravotnické úřady v Hamásem ovládaném Pásmu Gazy hlásí 930 obětí izraelských protiúderů.

Izraelské ozbrojené síly zároveň oznámily, že na izraelském území dosud nalezly na patnáct set těl ozbrojenců Hamásu.

Události, komentáře k vývoji války Izraele s Hamásem (zdroj: ČT24)