Kvůli zákazu výletních lodí v centru Benátek zaplatí italská vláda desítky milionů eur

Italská vláda podle serveru The Local zaplatí odškodné 57,5 milionu eur (bezmála 1,5 miliardy korun) kvůli zákazu výletních lodí v centru Benátek. Lodě s výtlakem přes 25 tisíc tun od srpna na základě výnosu italské vlády nesmí využívat benátský kanál Giudecca a nemohou proplout ani poblíž náměstí svatého Marka. Místo toho jsou odkloněny do průmyslového přístavu Marghera. Proti rozhodnutí v létě protestovali poskytovatelé námořních a lodních služeb.

Na rok 2021 bylo vyčleněno přibližně 30 milionů eur pro lodní společnosti, kterým vznikly náklady kvůli „změnám tras a vracení peněz cestujícím, kteří zrušili cesty“, uvedlo italské ministerstvo infrastruktury a dopravy v prohlášení. Dalších 27,5 milionu eur – pět milionů letos a zbytek v roce 2022 – bylo vyčleněno pro provozovatele terminálů a navázané společnosti, dodal resort.

Zákazu předcházely roky varování, že obří plovoucí hotely mohou městu na laguně, které je zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO, způsobit nenapravitelné škody. Italská vláda v červenci rozhodla o zákazu jen několik dní před zasedáním UNESCO, které dříve navrhlo Benátky zařadit na seznam ohrožených památek, a to zejména kvůli dopadu obřích lodí.

Lodě poškozují ekosystém laguny

Kritici plánu na přesměrování velkých lodí do Marghery poukazují na to, že se sice nachází na pevnině, ale je stále uvnitř Benátské laguny. Infrastruktura v tomto přístavu se navíc stále buduje. Menší výletní lodě zatím mohou proplouvat kanálem svatého Marka i Giudecca. Výtlak velké výletní lodě se obvykle pohybuje od 100 tisíc tun výše.

Výletní lodě jsou pro Benátky velkým ekonomickým přínosem, ale podle aktivistů a obyvatel přispívají k problémům souvisejícím s „nadměrným turismem“ a způsobují velké vlny, které narušují základy města a poškozují křehký ekosystém laguny.