Kvůli útoku na Kapitol stojí před soudem už 160 lidí, řadu z nich nahlásili policii příbuzní

Události: Organizátorům útoku na Kapitol hrozí 20 let vězení (zdroj: ČT24)

Ve Spojených státech probíhají první soudy s účastníky lednových násilností v Kapitolu. Přívrženci tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa se střetli s policií, v budově Kapitolu demolovali vybavení a došlo i ke krádežím osobních věcí politiků. Vyšetřovatelé se kvůli identifikaci pachatelů obrátili na veřejnost. Před soudem už stanulo na 160 lidí, desítky z nich právě díky ztotožnění svými známými nebo členy rodiny.

Aktuální počet 160 obžalovaných lidí není konečné číslo. Vyšetřovatelé chtějí ztotožnit i další, proto FBI průběžně zveřejňuje profily a žádá veřejnost o pomoc s identifikací. „Zatím byla poměrně úspěšná, veřejnost reagovala rychle a desítky z těch, kteří stojí před soudem, byli ztotožněni právě díky oznámení od jejich sousedů, známých, nebo dokonce rodinných příslušníků. Byla i celá řada případů, kdy na násilníky upozornily například jejich bývalé ženy, nebo děti,“ uvedl zpravodaj ČT ve Washingtonu David Miřejovský.

Velká část obžalovaných před soudem opakuje, že Donald Trump volby vyhrál a vítězství mu ukradla Demokratická strana.

Podle vyšetřovatelů byl útok předem plánován

Dovnitř Kapitolu se dostaly stovky lidí, vyšetřovatelé ale hodlají ztotožnit i ty, kteří byli před Kapitolem a zapojili se do násilností proti policistům.

„Policejní zdroje hlásí přes 140 zraněných, mnohá mají být velmi vážná. Jeden policista byl zavražděn, zemřel po úderu do hlavy hasicím přístrojem. Další dva si, zřejmě kvůli prodělanému psychickému vypětí, sáhli na život. Jedna sebevražda je hlášena i z druhého tábora,“ upřesnil zpravodaj.

Do útoku se měly zapojit i různé domobrany, milice a polovojenské organizace. „Ze soudních dokumentů vyplývá, že vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že minimálně vůdci těchto buněk měli útok předem připravovat a v průběhu incidentu lidi řídit a směřovat je do Kapitolu.“

Vysoké riziko útoku

Ve Spojených státech stále platí vysoké riziko útoku ze strany domácích extremistů, bezpečnostní opatření jsou proto nejen ve Washingtonu přísná. Kolem areálu Kongresu stále zůstává plot s ostnatým drátem, postavený kvůli prezidentské inauguraci, a betonové zátarasy. Areál také stále hlídají příslušníci Národní gardy s automatickými zbraněmi.

V Kalifornii nedávno zatkla FBI muže, který měl plánovat útok proti budově Demokratické strany. Našli u něj zbraně a pět připravených náloží.