KLDR provokuje dělostřelbou a přelety letadel. Soul vyslal stíhačky

Jižní Korea v pátek vyslala do vzduchu desítky svých válečných letounů, včetně stíhaček F-35A, v reakci na 180 přeletů severokorejských vojenských letadel nedaleko společné hranice. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na jihokorejskou armádu. Několik hodin předtím Severokorejci cvičně odpálili více než 80 dělostřeleckých střel.

Ve středu a ve čtvrtek KLDR otestovala množství střel včetně balistických a jedné mezikontinentální balistické rakety. Reuters uvádí, že severokorejské odpaly jsou odpovědí na společné cvičení letectva USA a Jižní Koreje, které se původně mělo konat od pondělí do pátku, ale bylo prodlouženo. 

Jihokorejský sbor náčelníků štábů sdělil, že severokorejské vojenské letouny byly mezi 11:00 a 15:00 místního času (3:00 a 7:00 SEČ) spatřeny v několika oblastech severně od demarkační linie, která obě Koreje odděluje. 

Jihokorejská armáda v reakci nasadila osmdesát svých letounů, včetně stíhaček F-35A. Dalších asi 240 stíhaček mezitím pokračuje ve společných manévrech Jižní Koreje a Spojených států, sdělila jihokorejská armáda.

USA chtějí zasedání Rady bezpečnosti OSN

Spojené státy už ve čtvrtek kvůli bezprecedentnímu počtu raket odpálených severokorejskou armádou v jediném dni požádaly o veřejné zasedání Rady bezpečnosti OSN. S návrhem již souhlasily Francie, Británie, Norsko, Albánie a Irsko, uvedly podle agentury Reuters diplomatické zdroje. Zasedání by se mohlo konat v pátek.

Rada bezpečnosti již dříve Severní Koreji zakázala provádět jaderné testy a testy balistických raket. Porušování těchto nařízení v uplynulých letech vyvolalo sérii sankcí vůči Pchjongjangu s cílem znemožnit financování jeho vojenských programů.

V posledních letech v patnáctičlenné Radě bezpečnosti nepanuje shoda, jak k izolovanému asijskému státu přistupovat. Čína a Rusko v květnu vetovaly rezoluci ohledně uvalení dalších sankcí kvůli novým odpalům balistických raket. USA, Japonsko a Jižní Korea v posledních měsících varují, že Pchjongjang může ve svém podzemním komplexu provést další jaderný test.