Kalifornii zasáhla druhá bouře, kterou má na svědomí atmosférická řeka. Zemřeli tři lidé

Druhá bouře, kterou má na svědomí takzvaná atmosférická řeka, zasáhla v pondělí jižní část Kalifornie. Zanechala za sebou statisíce lidí bez elektřiny a nejméně tři mrtvé. Atmosférická řeka Pineapple Express prozrazuje svým názvem, že vzniká v okolí Havajských ostrovů v tropické oblasti Pacifiku. Někdy může představovat až několik tisíc kilometrů dlouhý a několik set kilometrů široký pás s vysokým obsahem vlhkosti. Bouře se dotkla desítek milionů obyvatel. V neděli vyhlásil guvernér Kalifornie nouzový stav v osmi okresech. V Los Angeles hasiči vyjížděli k desítkám sesuvů a zaplavených míst, hrozba v oblasti stále nepominula.

Nejhorší nápor bouře již podle meteorologů odezněl, déšť ale má pokračovat i v úterý, úřady proto varovaly obyvatele, že sesuvy půdy stále hrozí. „Půda je extrémně nasycená,“ citovala agentura AP Ariela Cohena, který vede pobočku americké Národní meteorologické služby (NWS) v Los Angeles.

Silná tichomořská bouře způsobila v Kalifornii záplavy a sesuvy půdy (zdroj: Reuters)

Ve městě spadlo za poslední tři dny přibližně osmnáct centimetrů srážek, což je téměř dvojnásobek průměrného úhrnu za celý únor, uvádí deník Los Angeles Times. V kopcích nad městem byly úhrny ještě vyšší. Vítr v nárazech dosahoval rychlosti nad 100 kilometrů za hodinu a na mnoha místech se tak blížil síle hurikánu.

Kvůli popadaným stromům a sloupům elektrického vedení se v jistou chvíli ocitlo bez proudu přes milion lidí, během pondělka tento údaj klesl na zhruba 700 tisíc, uvádí agentura AP. Oběťmi silného větru se stali tři muži ve věku 41, 45 a 82 let, kteří zemřeli, když stromy spadly na jejich dům nebo zahradu.

Přívaly bahna a kamení

Na jihu Kalifornie krizové složky zachraňovaly lidi z prudkých proudů vody, šestnáct osob musely takto evakuovat jen v Los Angeles a okolí. Místní úřady uvedly, že hasiči zasahovali u 130 zaplavených míst a asi padesáti „proudů bahna a trosek“. AP popisuje, že bouře vyslala bahno a kamení ze svahů posetých luxusními rezidencemi, zatímco lidé žijící na ulici v řadě částí města zoufale hledali bezpečí.

Podle úřadů ale jih Kalifornie nezasáhly extrémní záplavy, na jaké se region připravoval. Představitelka okresu Los Angeles Lindsey Horvathová následky shrnula slovy: „Je to spíše jako tisíc malých ran, propadliny, spadlé stromy, vymletá místa.“