Jomkipurská válka vypukla před půl stoletím. Lekce skýtá dodnes

Události: Před padesáti lety vypukla jomkipurská válka (zdroj: ČT24)

Před padesáti lety vypukla jomkipurská válka, při které Sýrie a Egypt zaútočily na Izrael. Během konfliktu, jenž odstartoval 6. října 1973, se sváděly obří tankové bitvy. Ačkoliv se poté mohlo zdát, že konvenční války jsou minulostí, ruská invaze na Ukrajinu takové domněnky změnila.

Na začátek války vzpomíná i někdejší izraelský podplukovník a válečný veterán Avigdor Kahalani, který sloužil v oblasti Golanských výšin, na niž zaútočily syrské síly. „Poměr sil mezi námi byl takový, že na jeden izraelský tank připadalo osm nebo deset syrských,“ popsal Kahalani.

Ten tehdy ze zbytků otřesených jednotek poskládal novou skupinu a začala jedna z největších tankových bitev druhé poloviny 20. století. Dnes se místu, kde se odehrála, říká Údolí slz. „Byla to otázka vedení, jak přesvědčit vojáky, aby se ke mně připojili. Rozmístili jsme se na kopcích. Bylo to skoro nemožné,“ dodal někdejší podplukovník.

Izrael koordinovaný syrsko-egyptský útok zaskočil. Židovský stát nakonec zvítězil, ale za cenu velkých ztrát. Například Kahalani ve válce přišel o bratra a švagra. Je přitom držitelem nejvyššího vojenského vyznamenání. Jeho tank Centurion je teď vystaven v muzeu.

Zkušenosti Izraele vítá Ukrajina

Bitvy roku 1973 ale nejsou jen záležitostí pro historiky a vojenská muzea. Padesát let poté totiž kvůli ruské invazi na Ukrajinu svět znovu zažívá velkou konvenční válku. Střety u Kyjeva nebo Charkova ukázaly, že tanky stále mají svůj význam. „Hodně se mluví o budoucnosti tanků a jestli vůbec potřebujeme tolik tanků. Víte, tam kde se zastaví tank, tam je hranice. To je jistota. I v Rusku nebo na Ukrajině,“ podotkl Kahalani.

Izraelská armáda se nyní připravuje na asymetrické konflikty i konvenční války. „Musíme být schopni vést boje v městském prostředí, ale zároveň si musíme být vědomi toho, že může přijít i konvenční válka s tanky jako teď v Rusku a na Ukrajině,“ okomentoval celou věc izraelský brigádní generál Benci Gruber. 

Zkušenosti židovského státu, který v prvních třiceti letech své existence svedl čtyři války se svými sousedy, jsou nyní inspirací pro Ukrajinu. „Od nynějška se naše děti budou připravovat jako v Izraeli. Jakmile budou schopny držet zbraň, budou se připravovat,“ řekl ukrajinský brigádní generál Valerij Jembakov.