Jemenští hútíové hodlají útočit na lodě v Rudém moři, dokud Izrael neskončí s „agresí“ v Gaze

Jemenští povstalci hútíové nezastaví své útoky na lodě v Rudém moři, dokud neskončí izraelská „agrese“ v Pásmu Gazy. Podle agentury Reuters to v úterý prohlásil jejich mluvčí Muhammad Abdal Salám. V napadání obchodních plavidel v oblasti zatím pokračují. Podle agentury DPA o tom svědčí i to, že v úterý musela odrážet první útok po svém nasazení loď německého námořnictva.

„Žádné operace, které pomáhají palestinskému lidu, se nezastaví, dokud se nezastaví izraelská agrese v Gaze a obléhání,“ prohlásil mluvčí hútíů v reakci na otázku, zda povstalci útoky pozastaví, když se Izrael a teroristické hnutí Hamás dohodnou na příměří.

Íránem podporovaní hútíové tvrdí, že jejich útoky jsou reakcí právě na válku Izraele proti Hamásu a na podporu, kterou některé země poskytují izraelské vládě.

Nové útoky povstalců jsou hlášeny z úterního večera. Německá vojenská loď Hessen při svém prvním ostrém zásahu v rámci mise Evropské unie Aspides, která začala v pátek, zničila dva nepřátelské vzdušné cíle.

Regionální velitelství americké armády CENTCOM v noci na středu uvedlo, že americké letadlo a spojenecká loď sestřelily v úterý pozdě večer nad Rudým mořem celkem pět jednosměrných útočných dronů. Ty byly vypáleny z oblastí kontrolovaných povstalci v Jemenu.

Britská vojenská služba UKMTO zase informovala o zřejmém pokusu o útok na nákladní loď plující pod vlajkou Marshallových ostrovů. Povstalecká raketa ale plavidlo nezasáhla, do vody dopadla zhruba tři námořní míle od něj.

Spojené státy na útoky povstalců opakovaně reagovaly použitím síly, zatím se jim je ale nepodařilo zastavit.