Američané opět udeřili proti hútíům, zlikvidovali připravenou raketu

Události: Útoky hútíů v Rudém moři pokračují (zdroj: ČT24)

Spojené státy v noci na sobotu znovu zaútočily na postavení rebelů v Jemenu a zničily další raketu povstalců, kteří od listopadu ostřelují lodě v Rudém moři a okolí, informovalo regionální velitelství americké armády CENTCOM. Hútíové předtím v pátek zasáhli loď Marlin Luanda v Adenském zálivu, která poté začala hořet. Požár se podařilo uhasit.

Proti povstalecké raketě, která byla připravena k odpalu a představovala „bezprostřední nebezpečí“ pro plavidla v Rudém moři, americká armáda zakročila kolem 3:45 místního času (1:45 SEČ).

Hútíjská televize al-Masíra prohlásila, že Spojené státy a Británie dvěma leteckými údery cílily na přístav Rás Ísa v provincii Hudajda, kde se nachází hlavní ropný terminál v Jemenu.

Páteční útok rebelů zasáhl kolem 19:45 místního času (17:45 SEČ) ropný tanker Marlin Luanda plující pod vlajkou Marshallových ostrovů. Poškodil plavidlo, na jehož palubě nebyl nikdo zraněn. Lodi společnosti Trafigura se dostalo pomoci od plavidla amerického námořnictva USS Carney a francouzských a indických lodí. Firma v sobotu informovala, že se požár podařilo po několika hodinách uhasit, loď nyní pluje do bezpečného přístavu.

Šíitští povstalci, kteří ovládají velkou část Jemenu včetně hlavního města Saná, od listopadu útočí na komerční plavidla v oblasti. Tvrdí, že útoky jsou reakcí na válku Izraele proti Hamásu v Pásmu Gazy a na podporu, kterou některé země poskytují izraelské vládě.

Spojené státy na útoky opakovaně reagovaly použitím síly, zcela zastavit útoky vůči plavidlům se jim však stále nepodařilo.